Christelijke kerstverhalen voor de kerstvieringOrganiseert jouw gemeente een kerstviering of een kerstsamenkomst voor ouderen? SDOK heeft diverse materialen beschikbaar om de kerstviering te koppelen aan de vervolgde kerk, waaronder korte kerstverhalen, een overdenking, een kerstfilm en een vrije vertelling. Met een christelijk kerstverhaal breng je de boodschap van waar kerst écht om draait: Gods liefde.

Complete kerstviering
We hebben ook een compleet kerstprogramma. Download hier de instructie en leeswijzer. Hier vind je een compleet overzicht van verhalen, gedichten en meditaties. De afzonderlijke verhalen, gedichten en meditaties kun je hieronder downloaden.

Gratis kerstfilm - SabinaEen christelijke kerstfilm over liefde en vergeving ( vanaf 12 jaar I duur: 115 min).

Bekijk de trailer:De film ‘Sabina’ is het verhaal over hoe Gods liefde een ambitieuze, wereldse vrouw veranderde in een van de meest bijzondere christenen van de 20e eeuw.

De film begint met Sabina Wurmbrand die haar leven riskeert om de liefde van Christus aan drie nazi-soldaten te tonen. Waarom zou een joods-christelijke vrouw de mensen helpen van het leger dat haar familie heeft vermoord?

Ervaar een waargebeurd verhaal van bijbelse liefde en vergeving die miljoenen mensen wereldwijd heeft geïnspireerd.

Ontvang de gratis kijklink

Kort kerstverhaal - Zoals op de dag van de aankondiging aan MariaZoals de dag van de aankondiging aan Maria (duur ca. 2 minuten)

"Toen ik in de gevangenis was, werd een jonge celgenoot Jon Lugaanu naar de rechtszaal gebracht. Toen hij terug kwam, straalde zijn gezicht",  vertelt Richard Wurmbrand. "Hij zei: 'Het was als de dag van Maria's aankondiging'."

Een kort waargebeurd verhaal van een vervolgd christen in Roemenië.

Lees het korte verhaal

Kort kerstverhaal - Kerst met Richard WurmbrandKerst met Richard Wurmbrand (duur ca. 6 minuten)

“In tijden van grote moeite werd Christus geboren in vele harten”, schreef Richard Wurmbrand, terugblikkend op de veertien keer dat hij de kerstdagen in de gevangenis doorbracht. In een cel zonder privacy hoorde Richard de beul zijn misdaden belijden tegen zijn slachtoffer. En hij hoorde hoe de gemartelde zijn folteraar verzekerde dat hij vergeven was, waarna de twee elkaar omarmden. Beide mannen stierven die nacht, de nacht voor kerst. Kerst was niet slechts een herdenking van wat er in Bethlehem was gebeurd. Nee, Jezus was geboren in het hart van een crimineel.

Download het korte verhaal

Kort kerstverhaal - Sneeuw in DamascusVerhaal over vervolgde christenen: Syrië (duur ca. 3 minuten)\

Hanna uit Syrië vertelt hoe het enkele jaren geleden was om Kerst te vieren in haar land. “Kerst is geen feest voor ons dit jaar. Hoe kunnen we feest vieren als zoveel mensen in onze omgeving lijden? Wij bidden onze gebeden in een kapot geschoten kerk. We hebben geen kerstversieringen. Elke versiering daagt terroristen uit. Om ons aan te vallen. Ze sturen ons als christenen regelmatig een bericht: we hebben een speciaal kerstgeschenk voor jullie: drie bomauto’s.”

Download het verhaal

Kerstverhaal - Vervolger Abdul ziet het LichtKerstverhaal over Abdul, een vervolger die het Licht zag  (duur ca. 25 minuten)

Abdul is van slag door een vreemde droom. Hij spreekt erover met het ontvoerde christelijke meisje Rejoice dat hij als slavin houdt. Hij merkt tot zijn verwarring dat de felle haat die in hem is, afzwakt. SDOK-bestuurslid Monica Nieuwenhuijse schreef een boek over christenvervolging. Dit kerstverhaal, over licht dat duisternis overwint, is hierop gebaseerd.

Dowloand het kerstverhaal

Kerstverhaal - Kuno, de zoon van een vrije FriesKerstverhaal over Kuno, de zoon van een vrije Fries (duur ca. 50 minuten)

Op een late avond van een koude voorjaarsdag in het jaar 930 vissen Kuno en zijn vader op zee. Kuno groeit op in armoede en met angst voor de Vikingen die roven en doden. ‘Verlos ons van de Boze en van de Noormannen’, dat moesten hij en zijn zusje Gisla bidden op de drempel van de hut, als de avondklok van het kloosterkerkje luidde. Die dag worden ze aangevallen door de Vikingen. Kuno wordt meegevoerd als slaaf. De vikingen dwingen Kuno op een feestavond voor hun goden, om zijn God te verloochenen. Dit weigert hij en dat heeft vreselijke gevolgen.

Download de vrije vertelling

Overdenking / meditatie - Het vervolgde KindWoord van overdenking ‘Het vervolgde Kind’  (duur ca. 6 minuten)

Door Ds. H.I. Methorst - Waar Jezus komt, is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Niet alleen maar liefde en vrede. Waar Jezus is, komt onmiskenbaar een scheiding aan het licht. Het is een verschil van dag en nacht. Knielende mensen. Én anderen die overeind blijven. Jezus is vervolgd. Net als Zijn kerk. Maar: hun lijdensweg wordt een levensweg.

Download de kerstoverdenking

Overdenking / meditatie - Zingen in de nachtWoord van overdenking 'Zingen in de nacht’  (duur ca. 6 minuten)

Door Ds. H.I. Methorst - We zingen. Veel en vaak. Zeker ook in de laatste maand van het jaar. Soms vraag je je af: is het niet wat veel allemaal? Kennen we onze maat nog? Als we niet oppassen zingen we in de Adventsweken zoveel dat we met Kerst eigenlijk al uitgezongen zijn. Een melodieuze meditatie van voorganger Henk Methorst.

Download de kerstoverdenking

Gedichten over kerstTwee dichters schreven in totaal drie gedichten die geschikt zijn om tijdens een kerstviering voor te dragen.

Download de gedichten