SDOK-grondlegger Richard Wurmbrand

SDOK-grondlegger Richard Wurmbrand
Richard Wurmrband
“Laat ons niet aan ons lot over! Vergeet ons niet!” Dat was de boodschap van Richard Wurmbrand, grondlegger van het werk van SDOK.

De Roemeense predikant Richard Wurmbrand zat veertien jaar in communistische gevangenissen vanwege zijn geloof in Christus. Na zijn vrijlating reisde hij de wereld over om de stem te zijn van vervolgde christenen. Door zijn getuigenis is het werk van SDOK ontstaan.

“Laat ons niet aan ons lot over! Vergeet ons niet!”


Evangelist
Richard Wurmbrand wordt in 1909 geboren in Roemenië. Samen met zijn vrouw Sabina komt hij in de jaren dertig tot geloof. Al snel daarna wordt Richard dominee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog neemt hij actief deel aan evangelisatiecampagnes onder Duitse militairen. Regelmatig wordt hij daarvoor opgepakt.
Na de Duitse nederlaag nemen de communisten de macht in Roemenië over. Voor Wurmbrand verandert er weinig; hij blijft het Evangelie delen, nu met de communistische Russische soldaten en zijn eigen landgenoten. Herhaaldelijk wordt Wurmbrand gevraagd te stoppen met zijn werk. Elke keer weigert hij.

Zondagmorgen
Op een zondagmorgen in 1948 arresteert de geheime politie Richard Wurmbrand. Ruim acht jaar wordt de voorganger onder vreselijke omstandigheden vastgehouden. Daarna wordt Richard vrijgelaten met de waarschuwing om niet meer te preken.

Zodra Richard op vrije voeten is, pakt hij echter zijn werk weer op.


Zodra Richard op vrije voeten is, pakt hij echter zijn werk weer op. Drie jaar later wordt hij opnieuw opgepakt en veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijfentwintig jaar. Onder andere dankzij politieke druk van het westen laat de Roemeense overheid Richard in 1964 vervroegd vrij. Een jaar later vertrekt Wurmbrand naar het vrije westen.

De stem van vervolgde christenen
Richard en zijn vrouw blijven echter niet stil zitten. De voorganger vertelt de Amerikaanse Senaat over de gruwelijkheden in de Roemeense gevangenissen. Zijn verhaal verspreidt zich razendsnel. Vanuit de hele wereld komen uitnodigingen om te spreken over de situatie van vervolgde christenen. Zijn getuigenis spoort mensen in veel landen aan om vervolgde christenen te gaan ondersteunen. In een groot aantal landen worden organisaties opgericht.

Ook in Nederland spreekt Richard Wurmbrand tijdens diverse bijeenkomsten. Vanuit deze bijeenkomsten ontstaat later het werk van SDOK.

Aansporing
Wurmbrand overlijdt in 2001. Zijn getuigenis spoort dagelijks nog steeds christenen aan om naast vervolgde broeders en zusters te staan. SDOK wil dit met dezelfde daadkracht en geloof doen als haar grondlegger.