Het levensverhaal van Richard Wurmbrand

08-10-2018196 x geraakt
Richard Wurmbrand, grondlegger van het werk van SDOK
Wurmbrand, een Roemeense predikant en grondlegger van SDOK, zat 14 jaar in communistische gevangenissen vanwege zijn geloof in Christus. Na zijn vrijlating reisde hij de wereld over om de stem te zijn van vervolgde christenen. Door zijn getuigenis is het werk van SDOK ontstaan. Nog iedere dag inspireert hij ons om naast vervolgde christenen te staan.

Hieronder lees je zijn inspirerende levensverhaal. We gaan in op 3 periodes uit zijn leven:

Voor zijn gevangenschap

In de gevangenis

Na zijn vrijlating


1. Voor zijn gevangenschapGeboorte


Richard Wurmbrand wordt in 1909 geboren in het Roemeense Boekarest. Hij is de jongste van een gezin met 4 kinderen. Richard is aanvankelijk een overtuigd atheïst. In 1936 trouwt hij met Sabina Oster. Ze leiden een leven waarin ze allebei erg op zichzelf gericht zijn. Richard is vaak in de kroeg te vinden en maakt er geen geheim van dat hij graag contact zoekt met andere vrouwen.

Tuberculose


Door overmatig drankgebruik heeft Richard een zwak immuunsysteem en krijgt hij tuberculose. Deze ziekte betekent in die tijd meestal het doodvonnis. Richard wordt erg ziek en de enige kans op genezing is een speciale behandeling in een sanatorium, ver van zijn woonplaats.

Stilgezet


In het sanatorium komt Richard tot rust en denkt hij na over zijn leven. Hij krijgt spijt van zijn egoïstische levensstijl. Hij krijgt contact met Christian Wolfkes, een Duitse timmerman, die hem over Jezus vertelt. Christian geeft hem een Bijbel en Richard leest die van kaft tot kaft.

Bekering


Gods Woord raakt Richard diep en hij besluit zijn leven aan Jezus te geven. Op zijn knieën bidt Richard tot God: “Ik was een atheïst. Laat me nu naar Rusland trekken om als zendeling onder atheïsten te werken. Ik zal niet klagen als ik daarna de rest van mijn leven in gevangenissen moet doorbrengen.” Sabina vindt het eerst maar niks dat haar man christen is geworden, maar ook zij komt later tot geloof in Jezus.

"Geloof alleen redt, maar reddend geloof gaat altijd samen met grote offers voor Jezus Christus." (Richard Wurmbrand)


Richard en Sabina Wurmbrand in hun jonge jaren.Richard en Sabina Wurmbrand in hun jonge jaren.


Duitse overheersing


Snel daarna wordt Richard predikant. Het is eind jaren '30, politiek gezien een roerige tijd. Adolf Hitler krijgt Roemenië steeds meer in het vizier. De Wurmbrands helpen families die door de oorlog zijn verscheurd. Ze smokkelen joodse weeskinderen uit getto’s en vertellen elke dag over Jezus in de schuilkelders.

Dreiging


Regelmatig worden Richard en Sabina beschuldigd van illegale religieuze activiteiten en gevangengezet. Dat weerhoudt ze er niet van om gewoon door te gaan met hun gevaarlijke werk. Dankzij hun goede contacten op belangrijke posten en de leiding van God komen ze steeds ook weer vrij.

Opkomst van communisme


In 1944 worden de Nazi’s verdreven door de Russen. Tijdens de nazibezetting hebben de Wurmbrands zich volledig  ingezet voor iedere minderheid die slachtoffer van de Nazi's was, maar nu ontstaat er een nieuwe minderheid. De rollen draaien om: de Duitse troepen worden aan hun lot overgelaten. De jager wordt prooi.

Richard en Sabina kunnen ook hulp aan de Duitsers niet weigeren. “God staat altijd aan de kant van de onderdrukten”, antwoordde Richard aan iedereen die hem voor gek verklaart.

Russische bezetting


Stap voor stap wordt het communisme ‘ingevoerd’. Een groot deel van de kerken in Roemenië werkt mee met de overheid en doet concessies. Richard Wurmbrand weigert; hij blijft het Evangelie delen, zowel met de Russische soldaten als met zijn eigen landgenoten. Hij neemt daarbij geen blad voor de mond. Herhaaldelijk wordt Richard verzocht te stoppen met zijn werk, maar zonder succes.

"Als u in de voetsporen van uw Meester wilt treden, verwacht dan dezelfde behandeling." (Richard Wurmbrand)2. In de gevangenisArrestatie


Op een zondagmorgen in 1948 arresteert de geheime politie Richard Wurmbrand. Jarenlang wordt hij onder vreselijke omstandigheden vastgehouden. Hij wordt gemarteld en brengt verschillende jaren door in eenzame opsluiting.

Gewaarschuwd


Na 8 jaar wordt Richard vrijgelaten met de waarschuwing om niet meer te preken. Zodra Richard Wurmbrand op vrije voeten is, pakt hij zijn werk echter weer op. Richard wordt 3 jaar later opnieuw opgepakt en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar.

Het gevangenisportret van Richard Wurmbrand.Het gevangenisportret van Richard Wurmbrand.


In de gevangenis


Tijdens zijn tijd in de gevangenis, ontdekt Richard Wurmbrand dat het Licht van Christus juist ook in de diepste, meest eenzame en donkerste plaats op aarde schijnt.

Wurmbrand vertelt daar meer over in de onderstaande video:

https://www.youtube.com/watch?v=wE9mU5gxVf0

Ben je nieuwsgierig naar meer?

Bekijk een film over Richard Wurmbrand

3. Na Richards vrijlatingVrij


Na de bemmiddeling van buitenlandse organisaties laat de Roemeense overheid Richard in 1964 vervroegd vrij. Een jaar later vertrekken hij en Sabina naar het vrije westen.

"Gods oordeel gaat niet over hoeveel wij hebben geleden, maar de mate waarin wij hebben liefgehad." (Richard Wurmbrand)


Boekje


Daar gaan ze door met hun werk. In 3 dagen schrijft Richard zijn ervaringen in de communistische gevangenis op. Dit boekje wordt uitgegeven onder de naam Gemarteld om Christus’ wil.

Zijn verhaal verspreidt zich razendsnel. Vanuit de hele wereld komen uitnodigingen om te spreken over de situatie van vervolgde christenen in Oost-Europa.

Richard Wurmbrand reisde de wereld over om vervolgde christenen een stem te geven.Richard Wurmbrand reisde de wereld over om vervolgde christenen een stem te geven.


Bewustwording


Het getuigenis van Richard Wurmbrand maakt christenen overal ter wereld bewust van het lijden van de kerk onder het communistisch regime. In een groot aantal landen worden organisaties opgericht, onder de naam Voice of the Martyrs.

"Geef ons de middelen die we nodig hebben, dan zullen wij de prijs betalen voor het gebruik ervan!" (Richard Wurmbrand)


Ontstaan SDOK


In 1966 bezoeken Richard en Sabina Nederland. Kort daarna wordt er een organisatie opgericht die zich richt op steun aan vervolgde christenen. Eerst wordt dit werk gedaan onder de vlag van de ICCC (Internationale Christelijke Raad van Kerken). In 1978 gaat het werk verder onder de naam Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK).

Aansporing


Richard Wurmbrand overlijdt in 2001. Ook nu spoort zijn getuigenis spoort christenen nog steeds aan om naast vervolgde broers en zussen te staan. Zoals Richard zelf zei: “We zijn niet allemaal geroepen om de marteldood te sterven. Maar we zijn wel allemaal geroepen om dezelfde geest van zelfopoffering en liefde te hebben, net als deze martelaren, tot het einde van ons leven.”

Bij SDOK willen we dit vormgeven met dezelfde daadkracht en hetzelfde geloof doen als onze grondlegger. Ontdek hier hoe we dat doen.


Ontdek het hele verhaal van Richard WurmbrandHet boek 'Gevangene nummer 1' vertelt het levensverhaal van de Wurmbrands.Het boek 'Gevangene nummer 1' vertelt het levensverhaal van de Wurmbrands.


Lees het boek ‘Gevangene nummer 1’'Gevangene nummer 1' is het indrukwekkende levensverhaal van SDOK-oprichter Richard Wurmbrand en zijn vrouw Sabina. Wurmbrand bracht (als gevangene met nummer 1) in totaal 14 jaar van zijn leven in gevangenschap door.

Richard werd vreselijk gemarteld, vernederd en herhaaldelijk opgesloten in een isoleercel. Ook zijn vrouw Sabina werd gearresteerd en overleefde jarenlange dwangarbeid in een werkkamp ternauwernood.

Het boek vertelt hoe zowel Richard als Sabina in donkere omstandigheden Gods Licht bleven zien.

Bekijk 'Gevangene nummer 1' in onze webwinkelDe docudrama 'Tortured for Christ' vertelt het verhaal van Richard Wurmbrand.De docudrama 'Tortured for Christ' vertelt het verhaal van Richard Wurmbrand.


Kijk de film 'Tortured for Christ'De 14 jaar gevangenschap van Richard Wurmbrand zijn in 2018 ook in beeld gebracht in ‘Tortured for Christ’. Hieronder bekijk je de trailer.

https://www.youtube.com/watch?v=J7iSKpE058w&t=2s


Vraag hier jouw gratis digitale kijklink aan

Of bestel de DVD va 'Tortured for Christ' in de webshop


Ontdek het verhaal van Richard Wurmbrand met je kinderenIn de tekenfilmserie ‘De Fakkeldragers’ is het verhaal van Richard Wurmbrand ook in beeld gebracht. De film is geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Vraag hier jouw gratis kijklink aan

Of bestel de kinderfilm in onze webwinkelStuur mij verhalen via de e-mail
Terug naar overzicht
196 keer geraakt