Het levensverhaal van Richard Wurmbrand

08-10-2018110 x geraakt
Richard Wurmbrand, grondlegger van het werk van SDOK
Wurmbrand, een Roemeense predikant en grondlegger van SDOK, zat veertien jaar in communistische gevangenissen vanwege zijn geloof in Christus. Na zijn vrijlating reisde hij de wereld over om de stem te zijn van vervolgde christenen. Door zijn getuigenis is het werk van SDOK ontstaan. Nog iedere dag inspireert hij ons in het staan naast vervolgde christenen.

Hieronder lees je het inspirerende verhaal van Richard Wurmbrand. We gaan in op drie periodes in zijn leven:

Voor zijn gevangenischap

In de gevangenis

Na zijn vrijlating


Voor zijn gevangenschapGeboorte


Richard Wurmbrand wordt in 1909 geboren in het Roemeense Boekarest. Hij is de jongste van een gezin met vier kinderen. Richard was aanvankelijk een overtuigd atheïst. In 1936 trouwt hij met Sabina Oster. Ze leiden een hedonistisch leven; Richard is vaak in de kroeg te vinden en maakt er geen geheim van dat hij graag contact zoekt met allerlei vrouwen.

Tuberculose


Door overmatig drankgebruik heeft Richard een zwak immuunsysteem en krijgt hij tuberculose. De ziekte betekent in die tijd meestal een doodvonnis. Hij wordt erg ziek en de enige kans op genezing is een speciale behandeling in een sanatorium, ver van zijn woonplaats.

Bekering


Door de stilte in het sanatorium komt Richard tot rust en denkt hij na over zijn leven. Hij krijgt spijt van zijn egoïstische levensstijl. Hij krijgt contact met Christian Wolfkes, een Duitse timmerman, die hem vertelt over de Heere Jezus. Christian geeft hem een Bijbel en Richard leest die van kaft tot kaft. Gods Woord raakt hem diep en zorgt ervoor dat hij zijn leven aan de Heere Jezus overgeeft. Op zijn knieën bidt hij tot God: “Ik was een atheïst. Laat me nu naar Rusland trekken om als zendeling onder atheïsten te werken. Ik zal niet klagen als ik daarna de rest van mijn leven in gevangenissen moet doorbrengen.” Ook Sabina komt na enige scepsis tot geloof in de Heere Jezus.

"Geloof alleen redt, maar reddend geloof gaat altijd samen met grote offers ter wille van Jezus Christus." (Richard Wurmbrand)


Richard en Sabina Wurmbrand in hun jonge jaren.Richard en Sabina Wurmbrand in hun jonge jaren.


Duitse overheersing


Snel daarna wordt Richard predikant. Het is eind jaren dertig, politiek gezien een roerige tijd. Adolf Hitler krijgt Roemenië steeds meer in het vizier. De Wurmbrands richten zich op families die door de oorlog zijn verscheurd. Ze smokkelen joodse weeskinderen uit getto’s en preken dagelijks in schuilkelders. Ondanks alle dreiging gaan ze gewoon door met hun gevaarlijke werk. Regelmatig worden ze gevangengezet en beschuldigd van het organiseren van illegale religieuze activiteiten. Door hun goede contacten op belangrijke posten, komen ze telkens toch weer vrij.

Opkomst van communisme


In 1944 worden de Nazi’s verdreven door de Russen. Tijdens de nazibezetting hadden de Wurmbrands zich onvermoeibaar ingezet voor minderheden die slachtoffer waren geworden van de fascisten, maar nu was er een nieuwe minderheid ontstaan. De Duitse troepen werden aan zichzelf overgelaten en zelf slachtoffer. De jager werd prooi.

Richard en Sabina kunnen ook hulp aan de Duitsers niet weigeren. “God staat altijd aan de kant van de onderdrukten”, antwoordde Richard aan iedereen die hem voor gek verklaart.

Russische bezetting


Stap voor stap wordt het communisme ‘ingevoerd’. Een groot deel van de kerken in Roemenië werkt mee met de overheid en doet concessies. Richard Wurmbrand weigert; hij blijft het Evangelie delen, zowel met de Russische soldaten als met zijn eigen landgenoten. Hij neemt daarbij geen blad voor de mond. Herhaaldelijk wordt Richard gevraagd te stoppen met zijn werk, maar zonder succes.

"Als u in de voetsporen van uw Meester wilt treden, verwacht dan dezelfde behandeling" (Richard Wurmbrand)In de gevangenisArrestatie


Op een zondagmorgen in 1948 arresteert de geheime politie Richard Wurmbrand. Jarenlang wordt de voorganger onder vreselijke omstandigheden vastgehouden. Hij wordt gemarteld en brengt verschillende jaren door in eenzame opsluiting. Na acht jaar wordt Richard vrijgelaten met de waarschuwing om niet meer te preken. Zodra Richard Wurmbrand op vrije voeten is, pakt hij echter zijn werk weer op. Drie jaar later wordt hij opnieuw opgepakt en veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijfentwintig jaar.

Het gevangenisportret van Richard Wurmbrand.Het gevangenisportret van Richard Wurmbrand.


In de gevangenis


Tijdens zijn tijd in de gevangenis, ontdekt Richard Wurmbrand dat het Licht van Christus juist ook in de diepste, meest eenzame en donkerste plaats op aarde schijnt.

Wurmbrand vertelt daar meer over in de onderstaande video:

https://www.youtube.com/watch?v=wE9mU5gxVf0Na Richards vrijlatingVrij


Na de bemmiddeling van buitenlandse organisaties laat de Roemeense overheid Richard in 1964 vervroegd vrij. Een jaar later vertrekken de Wurmbrands naar het vrije westen.

"Gods oordeel gaat niet over hoeveel wij hebben geleden, maar de mate waarin wij hebben liefgehad." (Richard Wurmbrand)


Richard en Sabina trekken zich in het westen niet terug. In drie dagen schrijft Richard zijn ervaringen in de communistische gevangenis op. Dit boekje wordt uitgegeven onder de naam Gemarteld om Christus’ wil. Zijn verhaal verspreidt zich razendsnel. Vanuit de hele wereld komen uitnodigingen om te spreken over de situatie van vervolgde christenen in Oost-Europa.

Richard Wurmbrand reisde de wereld over om vervolgde christenen een stem te geven.Richard Wurmbrand reisde de wereld over om vervolgde christenen een stem te geven.


Het getuigenis van Richard Wurmbrand maakt christenen overal ter wereld bewust van het lijden van de kerk onder het communistisch regime. In een groot aantal landen worden organisaties opgericht, onder de naam Voice of the Martyrs.

"Geef ons de middelen die we nodig hebben, dan zullen wij de prijs betalen voor het gebruik ervan!" (Richard Wurmbrand)


Ontstaan SDOK


Ook Nederland krijgt in 1966 bezoek van Richard en Sabina. Kort daarna wordt er een organisatie opgericht die zich richt op steun aan vervolgde christenen. Aanvankelijk werd dit werk gedaan  onder de vlag van de ICCC, de internationale christelijke raad van kerken. In 1978 wordt het werk voor vervolgde christenen afgescheiden van de ICCC en gaat het werk verder onder de naam Stichting De Ondergrondse Kerk( SDOK).

Aansporing


Richard Wurmbrand overlijdt in 2001. Zijn getuigenis spoort nog steeds christenen aan om naast vervolgde broeders en zusters te staan. Zoals Richard zelf zei: “We zijn niet allemaal geroepen om de marteldood te sterven. Maar we zijn wel allemaal geroepen om dezelfde geest van zelfopoffering en liefde te hebben, net als deze martelaren, tot het einde van ons leven.”

SDOK wil dit met dezelfde daadkracht en geloof doen als haar grondlegger. Lees hoe SDOK dat doet.

Het hele verhaal van Richard WurmbrandBoek ‘Gemarteld om Christus wil’


Richard Wurmbrand schreef na zijn vrijlating tientallen boeken. Het meest bekende boek is misschien wel ‘Gemarteld om Christus’ wil’.  Dit boek werd ook in Nederlands uitgegeven. Dit boek werd deels gebruikt voor de nieuwe uitgave ‘Gevangene nummer 1’, waarin het verhaal van Richard en Sabina opnieuw wordt verteld, gebaseerd op de eerdere boeken die door Richard en Sabina zelf zijn geschreven.

Boek ‘Gevangene nummer 1’Het boek 'Gevangene nummer 1' vertelt het levensverhaal van de Wurmbrands.Het boek 'Gevangene nummer 1' vertelt het levensverhaal van de Wurmbrands.Gevangene nummer 1 is het indrukwekkende levensverhaal van SDOK-oprichter Richard Wurmbrand en zijn vrouw Sabina. Wurmbrand bracht (als gevangene met nummer 1) in totaal veertien jaar van zijn leven in gevangenschap door. Richard werd vreselijk gemarteld, vernederd en herhaaldelijk opgesloten in een isoleercel. Ook zijn vrouw Sabina werd gearresteerd en overleefde jarenlange dwangarbeid in een werkkamp ternauwernood. Het boek vertelt hoe beiden, ondanks het duisternis van de gevangenis, Gods Licht bleven zien. Gevangene nummer 1 is uitgegeven in 2018 door uitgeverij De Banier.

Bekijk 'Gevangene nummer 1' in de webshop

Tortured for Christ (dvd)De docudrama 'Tortured for Christ' vertelt het verhaal van Richard Wurmbrand.De docudrama 'Tortured for Christ' vertelt het verhaal van Richard Wurmbrand.De veertien jaar gevangenschap van Richard Wurmbrand zijn in beeld gebracht in het docudrama ‘Tortured for Christ’ (Uitgegeven in 2018).

Bekijk 'Tortured for Christ' in de webshop


Hieronder kun je de trailer van deze film bekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=J7iSKpE058w&t=2s

Kinderdvd Richard Wurmbrand


Het indrukwekkende levensverhaal van Richard Wurmbrand is ook in beeld gebracht in de tekenfilmserie ‘De Fakkeldragers’. Deze dvd is geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Meer informatie vind je in onze webshop.

Hieronder kun je de Engelse trailer bekijken:

https://www.youtube.com/watch?v=FOA8iJ9YZWQ
Stuur mij verhalen via de e-mail
Terug naar overzicht
110 keer geraakt