Kerst in de gevangenis

17-12-2018
Drie waargebeurde kerstverhalen uit de gevangenis
Richard Wurmbrand, grondlegger van SDOK, vierde veertien keer Kerst in de gevangenis. Hij was getuige van het Licht dat in de diepste duisternis scheen, ook tijdens de kerstdagen.

We delen drie waargebeurde verhalen met je:

#1 De brillendief



In de cel ving Richard een gesprek op tussen een dominee met de naam Simeon en een dief met de naam Cunia. Elke dag stal Cunia de bril van Simeon en gaf die vervolgens terug in ruil voor het rantsoen suiker van de dominee. Simeon klaagde nooit, maar die kerstdag zei hij tegen de dief: “Ik geef je de suiker graag hoor. Je hoeft me echt niet te chanteren door mijn bril af te pakken.”

“Jezus hield zoveel van dieven dat hij zichzelf vergelijkt met een dief in de nacht."


“Hoe komt het dat je niet boos wordt en mij verlinkt?”, vroeg Cunia. “Ik houd van je. Ik wil dat je een beter mens wordt”, antwoordde Simeon. “Niemand houdt van me, ik ben een dief”, zei Cunia.

“Vandaag is het Kerstfeest, de geboorte van Jezus”, vervolgde Simeon. “Jezus hield zoveel van dieven dat hij zichzelf vergelijkt met een dief in de nacht. Net als jij, houd ik ook van goud. Als mijn eeuwige woonplaats heb ik een stad gekozen waar zelfs de straten met goud geplaveid zijn. Jezus kwam daarvandaan om ons rijk te maken.” En Simeon vertelde Cunia over de Christus en Zijn komst naar de aarde.


#2 Kerstavond



“Deze vuist is zo hard als staal geworden door het slaan van gevangenen”, schreeuwde de gevangenisbewaarder. “Ik kan jullie met één klap breken. Ik beloof dat jullie morgen, tijdens jullie ‘feest’, erger geslagen worden dan ooit.”

“Christus is niet geboren voor jullie. Niemand houdt van jullie."


Hij vervolgde: “Christus is niet geboren voor jullie. Niemand houdt van jullie. Jullie vrouwen zijn nu met andere mannen. Jullie kinderen zijn nu communisten en ze vervloeken jullie.” Het was even stil, waarna de gevangenisbewaarder ironisch riep: “Zalig Kerstfeest!” en de deur dichtsmeet.

Eén van de gevangenen richtte zijn verzwakte lichaam op en fluisterde tegen Richard Wurmbrand: “Het kan onplezierig worden morgen, maar ‘de Bewaarder van Israël zal niet sluimeren of slapen’ (Psalm 121:4).” Een paar tellen later sliepen de christenen veilig in.


#3 De abt en de martelaar



Op een andere Kerstavond lag Richard ziek in bed. In het bed rechts van hem lag een abt met de naam Iscu te wachten op de dood, als gevolg van de martelingen die hij had ondergaan. De abt was rustig, in het vertrouwen dat hij spoedig bij Jezus in de hemel zou zijn.

“Als wij al zo kunnen liefhebben, hoeveel te meer is Hij bereid om je helemaal schoon te wassen!"


In het bed aan de linkerkant van Richard lag een andere gevangene – de man die Iscu had gemarteld. Zijn kameraden hadden zich tegen hem gekeerd en hij was nu zelf gevangengenomen en gemarteld. Radeloos door zijn daden, maakte deze man Richard ’s nachts wakker. “Ik heb verschrikkelijke dingen gedaan. Ik kan geen vrede vinden. Help me alstublieft!” smeekte hij.

Op dat moment riep Iscu twee celgenoten bij zich. Ze ondersteunden de zieke abt terwijl hij langzaam naar zijn beul liep en op diens bed ging zitten. “Je was jong, je wist niet wat je deed”, stelde Iscu de man gerust, terwijl hij diens hoofd streelde.

“Ik vergeef je en ik houd van je, net als alle andere christenen die je slecht behandeld hebt. Als wij, zondaars die gered zijn door Jezus, al zo kunnen liefhebben, hoeveel te meer is Hij bereid om al het kwaad dat jij gedaan hebt, uit te wissen en je helemaal schoon te wassen! Alleen: bekeer je.” Richard hoorde de beul zijn misdaden belijden tegen zijn slachtoffer. En hij hoorde hoe de gemartelde zijn folteraar verzekerde dat hij vergeven was, waarna de twee elkaar omarmden.

Beide mannen stierven die nacht, de nacht voor kerst. Kerst was niet slechts een herdenking van wat er in Bethlehem was gebeurd. Nee, Jezus was geboren in het hart van een crimineel. “Dit is de ware betekenis van Kerst” schreef Richard.

Kerst in de gevangenis



Ook vandaag brengen duizenden christenen de kerstdagen door in de gevangenis, vaak in vreselijke omstandigheden. Wil je voor hen bidden? Bid dat ze Gods nabijheid ervaren en vrijmoedigheid hebben om anderen te vertellen over Jezus, Die geboren werd om ons te redden.

Je kunt ook meebidden via onze gratis gebedsapp 'Bid voor ons'
Terug naar overzicht
Bid mee via onze gebedsapp

Bid mee via onze gebedsapp

Ontvang elke dag een gebedspunt via onze gratis app 'Bid voor ons'.

Ontdek meer