Hoe Gods werk schuurt met Bol.com

19-01-2024
“Slowly. Slowly”, zei onze projectpartner in Bangladesh. Hij had net het verhaal van Aadir verteld. “Het werk van God voltrekt zich meestal geleidelijk. We geven water en wachten. We zien het vanzelf ontkiemen.”

Boodschappen binnen 30 minuten


Vanbinnen schuurt de slowly-dynamiek met de Westerse Bol.com-samenleving. Daarin draait het om ‘snel, snel’ en ‘nu, nu’. Als je een nieuwe bank koopt bijvoorbeeld – vier weken levertijd is toch onredelijk? – of je boodschappen binnen dertig minuten laat bezorgen door tieners op elektrische fietsen.

Het ‘snel, snel’ sijpelt ook ons leven met God binnen. Neem het proces van bekering. In die context hoor je soms: ‘Had ik maar zo’n Paulusbekering, dan was het tenminste duidelijk.’ In de praktijk – zowel in Nederland als in landen waar SDOK werkt – zien we echter dat God vaak de tijd neemt voor Zijn werk. Hij laat zaaien (1) en laat dit zaad rustig ontkiemen. Soms duurt dit jaren of zelfs tientallen jaren (2).

‘Slowly, slowly’ geldt ook voor het misschien wel belangrijkste werk van God: onze karaktervorming. Hij redt ons door Christus (3) en Hij wil dat we gelijkvormig worden aan het beeld van Zijn Zoon. Een proces van vernieuwing en loutering dat behoorlijk wat voeten in de aarde heeft. “Een gerijpt christen is niet de vrucht van een dag of een maand. Zelfs niet van een jaar”, aldus zendeling James Fraser (4).

Gestolen kachel


In haar biografie vertelt SDOK-grondlegger Sabina Wurmbrand een anekdote van Russische pasbekeerden. Op een dag klopten ze aan met een cadeau – een gloednieuwe elektrische kachel. “Ik wist dat hij niet betaald was”, schrijft Sabina. “De kachel was gestolen uit dankbaarheid dat hen de weg tot Christus gewezen was. Als God iemand zou beoordelen naar al zijn daden, dan zou niemand zalig worden.” Sabina wist: je kunt een kind van God zijn én tegelijk ontzettend veel moeten leren.

Dat God de tijd neemt om ons te veranderen en te vernieuwen komen we ook in Gods Woord tegen. Een gelovige wordt vergeleken met een boom die geplant is aan water (5), ranken die vrucht dragen (6) en een geboorte (7). Dit zijn allemaal voorbeelden van groei die over een langere periode zichtbaar wordt.

Deze groei is Gods werk (8), en tegelijkertijd worden we daar volledig in betrokken. De boom groeit wanneer hij vreugde vindt in Gods wet en de juiste weg bewandelt (9). Ranken dragen vrucht als ze verbonden blijven met de stam: Christus (10). Geestelijke kinderen groeien wanneer ze verlangen naar de melk van Gods Woord (11). En wanneer we dit niet doen, kunnen we zelfs in onze groei blijven steken (12). Dat is niet wat God wil, Hij wil dat we volwassen worden en naar Christus toegroeien (13).

Laten de verhalen van Aadir en Moussa je aanmoedigen om met je wortels in het Woord van God geduldig op Hem te wachten.

Voetnoten:
1. Mattheüs 13: 3-8
2. Boek: 'Stil zijn en wachten op God' van Andrew Murray
3. Hebreeën 10:14
4. James Fraser in 'Het regent in de bergen'
5. Psalm 1
6. Johannes 15
7. Johannes 3
8. 1 Korinthe 3:7
9. Psalm 1
10. Johannes 15
11. 1 Petrus 2:2
12. Hebreeën 5:12
13. Efeze 4:13-15
Medewerker aan het woord:
Slowly, slowly

Herken jij het geleidelijke werk van God in je leven? Wat kun jij meer gaan doen zodat God je verder kan laten groeien?

- Arco
Terug naar overzicht