10 weetjes over China

15-09-2023
Wat weet jij van China? We zetten 10 wist-je-datjes op een rij. Hoeveel wist jij al?

Wist-je-datjes uit China


1.    China is 231 keer groter dan Nederland! Toch is het niet het grootste land ter wereld. Rusland staat namelijk op 1!
2.    China produceert ieder jaar 80 miljard eetstokjes. Als je die allemaal achter elkaar legt heb je wel 17.600 kilometer aan eetstokjes. Dat is ongeveer 11 keer de afstand van Utrecht naar Rome.
3.    Er wonen 36 miljoen meer mannen dan vrouwen in China. Deze ongelijkheid is het rechtstreekse gevolg van de een-kind-politiek, waarbij er vaker abortus werd gepleegd bij zwangerschap van een meisje. Sinds 2015 mocht je weer twee kinderen krijgen en sinds 2021 mag je drie kinderen krijgen.
4.    Meer dan de helft van alle varkens van de wereld woont in China. Chinezen eten niet alleen veel varkens, maar handelen hier ook in met buitenlandse bedrijven.
5.    In China worden verschillende talen gesproken, maar ze hebben allemaal hetzelfde picturale schrift. Dit kan je vergelijken met Nederlanders en Fransen die beide een pictogram van een huis herkennen, maar hier andere woorden aan geven. Chinezen die elkaar niet verstaan, kunnen dus wel met elkaar schrijven.

Christenvervolgingweetjes


6.    Het christendom in China bestaat sinds 635. Toen arriveerde Alopen als eerste zendeling in China. Hij ging wonen in de toenmalige hoofdstad Chang'an.
7.    In China leven ongeveer 110 miljoen christenen. Dat is 7,8 procent van de totale bevolking. Toch is het niet veilig om christen te zijn. De Chinese overheid accepteert alleen christenen die in de Chinese staatskerk zitten.
8.    Het is in China verboden om kinderen onder de 18 mee te nemen naar de kerk. SDOK steunt daarom het project ‘Sunday School in a Box’ waarbij bijbelmateriaal wordt uitgedeeld aan kinderen en jonge tieners.
9.    De vrijheid van meningsuiting staat zwaar onder druk in China. Als je een mening uti die in strijd is met het gedachtegoed van de Chinese Communistische Partij (CCP) kan je streng bestraft worden voor “aanzetting tot ondermijning van de staatsmacht” of het “verstoren van de sociale orde”.  Leiders van kerken zoals Wang Yi worden ook op grond van deze beschuldigingen veroordeeld.  
10.    Officiële cijfers zijn er niet, maar er wordt ingeschat dat duizenden Chinese christenen gevangen worden gehouden, omdat ze uitkomen voor hun geloof in Jezus.

Leer meer over christenvervolging in China


Op het event 'Sterk en moedig' spreekt Bob Fu over de huidige stituatie van christenen in China. Zelf zat hij ook gevangen. Ben jij er vrijdagavond 13 oktober bij?

Meld je aan
Of lees eerst meer informatie.
Terug naar overzicht