Wang Yi


Wang Yi is een belangrijke leider van de Early Rain Covenant Church in Chengdu. Deze kerk is een van de bekendste huiskerken van China. Wang en zijn vrouw Jiang Rong werden in december 2018 opgepakt en aangeklaagd.

Wang en JiangWang en Jiang


Een jaar later werd hij tijdens een geheim proces veroordeeld vanwege ‘aanzetten tot ondermijning van de staat’ en ‘illegaal zakendoen’. Hij kreeg negen jaar gevangenisstraf. Ook moet hij omgerekend zo’n 6200 euro boete betalen. Wangs vrouw Jiang kwam eerder vrij en staat onder huisarrest, net als hun zoon Shuya en Wangs ouders.

De Early Rain Church is mogelijk doelwit omdat ze een open gemeente zijn. Preken staan online en de gemeenteleden doen aan straatevangelisatie. Ook leidde de kerk een bijbelschool met meer dan honderd studenten en een basisschool. Zo’n achthonderd mensen zijn lid van de kerk.

"Niemand in deze wereld kan mij dwingen om mijn geloof te verloochenen."


Voorganger Wang is een moedige en prominente voorvechter van vrijheid van godsdienst. In 2018 schreef hij een verklaring die werd ondertekend door honderden Chinese voorgangers. Hierin verklaarden zij dat christenen het gezag van de Chinese regering erkennen en ze riepen op tot het beëindigen van de vervolging. Veel ondertekenaars van de verklaring zijn vanaf dat moment vervolgd.

Beschimmelde rijst


Hoewel het gevangenispersoneel van Chengdu heeft verklaard dat Wang Yi het goed maakt in de gevangenis, zegt een geheime bron dat dit niet waar is. Volgens de bron houden de gevangenisautoriteiten dominee Wang Yi vast in een extra beveiligd deel van de gevangenis. Wang mag geen andere gedetineerden ontmoeten of spreken, behalve twee criminelen die hem in de gaten moeten houden. Pastor Wang eet en slaapt in dezelfde cel als deze twee mannen en de bewakers noemen hen de "groep van drie personen voor wederzijds toezicht". De voorganger krijgt beschimmelde rijst te eten.

Ondanks alles blijft Wang standvastig in zijn geloof. “Mij scheiden van mijn vrouw en kind, mijn reputatie ruïneren, mijn leven en dat van mijn familie verwoesten - de regering kan dat allemaal. Maar niemand in deze wereld kan mij dwingen om mijn geloof te verloochenen."

Wang tekende geen beroep aan tegen zijn straf. Hij wil die volledig uitzetten. Zijn advocaat zei: “God zet zijn bediening voort… van de rechtszaal naar de gevangenis.”

"God zet zijn bediening voort… van de rechtszaal naar de gevangenis.”  


Stuur je een kaart?
Bemoedig Wang Yi met een kaart. Je kunt de kaart sturen naar het adres hieronder. We helpen je graag op weg met onze schrijftips en Engelse voorbeeldzinnen. Let op: schrijf nooit je eigen naam of de naam van onze organisatie op de kaart.

Oproep tot gebed
Bid dat uw kaart Wang zal bemoedigen en hij Gods liefde en nabijheid ervaart! Bid ook voor zijn vrouw Jiang Rong, zoon Shu Ya (11), ouders en de gemeenteleden. Bid dat Chinese christenen moedig het Evangelie blijven verspreiden en dat de kerk blijft groeien.

Adres
Wang Yi
Chengdu Detention Center
Zhengyi Road #3
Anjing Town, Pi County
Chengdu City, Sichuan Province
Zip code 611731
People's Republic of China

Foto: Wang met zijn vrouw Jiang Rong (foto Open Doors)
Terug naar overzicht