Naser Navard Gol-Tapeh

Tijdens een christelijk verlovingsfeest op 24 juni 2016 vielen dertig agenten een huis nabij Teheran in Iran binnen. Ze arresteerden alle aanwezigen, onder wie Naser Navard Gol-Tapeh en ook drie christenen uit Azerbeidzjan. Naser is veroordeeld tot tien jaar cel.

De meeste christenen die bij het verlovingsfeest werden opgepakt, zijn na verhoor vrijgelaten, maar Naser en de Azerbeidzjaanse christenen Bahram Nasibov, Yusif Farhadov en Eldar Gurbanov werden naar de beruchte Evin-gevangenis getransporteerd. De vier werden twee maanden lang in een isoleercel opgesloten en heel intensief verhoord. Ze kregen geen juridische bijstand van een advocaat. De beschuldigen luidt: “Illegale samenkomst, samenspanning en evangelisatie.”

"Alleen geloof en aanbidding"


In oktober werden de vier op borgtocht vrijgelaten. Bahram, Yusif en Eldar mochten het land verlaten.  In mei 2017 kwam Naser voor de rechter vanwege een nieuwe aanklacht: handelen tegen de nationale veiligheid door het vormen en in stand houden van een illegale kerk in zijn huis. Nasers advocaat kreeg geen inzage in de documenten over de rechtszaak. In november diende Nasers oger beroep maar dat verloor hij.

Advocaat Hossein Ahmadi Niaz zegt: Mijn client heeft geen enkele wet overtreden en is niet schuldig aan deze tenlastelegging. Alle overige christenen die bij hem waren, hebben bevestigd dat de bijeenkomsten enkel gericht waren op hun geloof en aanbidding en nergens anders op.”

"Ik heb vertrouwen"


Naser werd in januari 2018 overgeplaatst naar een andere afdeling van de Evin-gevangenis om zijn straf uit te zitten. Hij kreeg geen medische behandeling voor een ernstige tandvleesontsteking en leed veel pijn. Zijn familie vreesde dat hij al zijn tanden zou verliezen als de autoriteiten hem behandeling bleven weigeren. In januari 2019 ging het goed met Naser en maakte hij het mentaal goed.

Naser schreef een brief vanuit de gevangenis: “Ik heb vertrouwen, ondanks alle ontberingen, en ik geloof dat ik vrij zal komen door Hem, op wie ik hoop, want de Heere onze God vergeet zijn kinderen niet. Laat ik dus moedig zijn en zeggen: ‘De Heere  is mijn helper’. Denk altijd aan mij in je gebeden – je weet dat je gebeden een zoetruikend offer aan God zijn en een offer dat wordt aanvaard en Hem behaagt.” Naser vraagt ook om te bidden dat zijn familie Jezus gaat volgen en dat het Evangelie in Iran wordt verspreid.

Lees hier de hele brief

In juni 2020 heeft Naser te horen gekregen dat er geen herziening komt van zijn zaak.

Lees eerst de schrijfinstructies en stuur dan uw kaart naar

Naser Navard Gol-Tapeh
Evin Prison
Saadat Abad
Tehran
Islamic Republic of Iran

Terug naar overzicht