SDOK verwacht toename christenvervolging in Iran na verkiezing

22-06-2021
De verkiezing van de ultraconservatieve opperrechter en omstreden Ebrahim Raisi tot president van Iran leidt naar onze verwachting tot zwaardere vervolging van christenen. “Iraanse christenen staat nog meer lijden te wachten onder deze president”, zegt André van Grol (directeur SDOK).

“Dat de ultraconservatieven de verkiezing hebben gewonnen, betekent dat Iraanse christenen meer zullen lijden. De verwachting is dat de nieuwe president harder zal optreden tegen christenen die vaak als staatsvijand worden beschouwd”, vult Van Grol aan. “Dit zou kunnen leiden tot meer arrestaties. Veel christelijke leiders zijn al gedwongen het land te verlaten. De verwachting is dat meer christenen het land zullen ontvluchten.”

Verkiezingen ‘frauduleus’


De verkiezing die door een recordaantal Iraanse kiezers is geboycot, wordt beschouwd als frauduleus omdat veel hervormers en gematigde kandidaten niet mee mochten doen. Slechts 48,8 procent van de kiezers kwam opdagen. Dit wordt gezien als een belediging voor het regime. Ebrahim Raisi die favoriet is bij de gevestigde orde, is volgens analisten mogelijke opvolger voor Ayatollah Ali Khamenei als de hoogste geestelijke van het land.

"Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel honger en dorst gezien
naar het Evangelie onder mijn volksgenoten"

Als voormalig hoofd van de rechterlijke macht was Ebrahim Raisi verantwoordelijk voor de langdurige gevangenschap van de Brits-Iraanse liefdadigheidswerker Nazanin Zaghari-Ratcliffe, die beschuldigd werd van spionage. En volgens het Centrum voor Mensenrechten in Iran (CHRI) maakte Raisi deel uit van een vierkoppig ‘doodscomité’ dat in 1988 de weg vrijmaakte voor de executie van maximaal vijfduizend politieke gevangenen.  Amnesty International zegt dat er onderzoek moet worden gedaan naar misdaden tegen de menselijkheid die hij gepleegd zou hebben, waaronder marteling, moord en verdwijningen.  

‘Afvalligheid’


In Iran worden individuele christenen vaak beschuldigd van ‘het ondermijnen van de staatsveiligheid’ en worden ze gezien als vijand van de staat. Religieuze activiteiten die plaatsvinden buiten de controle van de staat, worden gezien als een poging om de islamitische republiek te ondermijnen. Moslims die de islam de rug toekeren, worden gezien als verraders, niet alleen van hun geloof maar ook van de staat. ‘Afvalligheid’ kan leiden tot de doodstraf voor mannen en levenslange gevangenisstraf voor vrouwen, hoewel de doodstraf niet vaak wordt voltrokken. Evangelisatie onder moslims is illegaal.

In een poging om de uitbreiding van het christelijk geloof te beperken, hebben autoriteiten veel kerken gesloten waardoor gemeentes ondergronds zijn gegaan. De meeste christenen ontmoeten elkaar in huizen. De bijeenkomsten worden scherp in de gaten gehouden door de overheid, in het bijzonder de activiteiten van christelijke leiders. Toch groeit de kerk in Iran snel. De Nederlandse seculiere organisatie GAMAAN schat dat 1,5 procent, 1,27 miljoen, van de populatie in Iran zich identificeert als christen . Verschillende christelijke organisaties schatten het aantal op meer dan een miljoen op een bevolking van 85 miljoen.

Van Grol: “We horen steeds meer getuigenissen van moslims die een droom of visioen kregen waarin zij Christus zagen en daardoor op zoek gingen naar de waarheid. Een voorganger die we ontmoetten omschreef het zo: Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel honger en dorst gezien naar het Evangelie onder mijn volksgenoten. Ze zijn wanhopig op zoek naar de waarheid en staan open voor Gods Woord.”

Terug naar overzicht
Siroos Torabi zat gevangen in de Iraanse isoleercel

Siroos Torabi zat gevangen in de Iraanse isoleercel

Vanwege zijn geloof werd hij onverwachts opgepakt en vastgehouden. Hoe was deze periode voor hem?

Ontdek het in podcast De Stem