Opnieuw doden bij bomaanslagen in Egypte

10-04-2017
Foto: CNN
De christelijke gemeenschap in Egypte is opnieuw hard geraakt. Afgelopen zondag kwamen tenminste 44 mensen om bij bomaanslagen op twee koptische kerken. Zo’n honderd mensen raakten gewond.

De aanslagen vonden plaats op Palmzondag, de laatste zondag van het vasten voor Pasen en het begin van de ‘Goede Week’.

De eerste bom ging af tijdens de kerkdienst in de St George’s Church in Tanta, een kleine honderd kilometer ten noorden van Caïro. Door een explosie bij het altaar vielen 27 doden en raakten meer dan zeventig mensen gewond. Vorige maand werd ook een bom in de kerk gevonden, maar die kon op tijd worden ontmanteld.

Politieagenten
Bij de tweede aanslag liet een zelfmoordterrorist een bom afgaan bij de St. Mark’s Cathedral in Alexandria. Hierbij vielen zeventien doden en raakten meer dan dertig mensen gewond. Onder de doden zijn vier politieagenten die de aanslagpleger verhinderden om de kerk binnen te gaan.

IS
Islamitische Staat (IS) heeft opnieuw de beide aanslagen in Egypte opgeëist. Bij een eerdere bomaanslag, in december vorig jaar doden in de koptische Sint-Marcuskathedraal in Caïro vielen 25 doden. IS waarschuwt voor meer aanslagen op christenen in Egypte. “De kruisvaarders en ongelovigen gaan met het bloed van hun zonen betalen."
De Egyptische overheid heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Ook is het leger ingeschakeld om belangrijke gebouwen te bewaken.

Bid!
André van Grol, directeur van SDOK is geraakt door het trieste nieuws. “Met name de laatste jaren hebben de kopten te maken met aanslagen. In 2013 werden bijvoorbeeld tientallen kerkgebouwen vernield. Hoewel zij bekend zijn met pijn en lijden merken we dat deze koptische christenen ontmoedigd raken. Juist daarom is het belangrijk om te laten zien dat we als broeders en zusters het verdriet delen. We kunnen de Egyptische christenen bemoedigen door te laten merken dat ze er niet alleen voor staan. Onder meer door gebed kunnen we als Lichaam van Christus een zijn met onze broeders en zusters.”  

Bid om troost en kracht voor de familieleden van de slachtoffers. Bid om genezing voor degenen die gewond zijn geraakt. Bid om bescherming van Egyptische christenen in de aanloop naar en tijdens Pasen.

Stuur mij verhalen via de e-mail
Terug naar overzicht