Dit bijbelvers houdt Manuel en Sandra op de been

02-04-2021
Één jaar, twee jaar, drie jaar.

Hoe lang kun jij verdragen dat het tegenzit? Of zit je daar nu middenin en heb je geen idee wanneer het beter wordt? We hopen dat het volgende verhaal je dan bemoedigt.

Manuel en Sandra uit Colombia hebben al twaalf jaar lang met tegenslag te maken. Twaalf jaar. Zonder onderbreking. Kun je je daar iets bij voorstellen? Waar haalt een mens het doorzettingsvermogen vandaan?

Samen met hun kinderen leven zij in een 'rode zone', waar zowel guerilla's als paramilitaire groepen strijden om de macht. Een gewelddadig conflict. En wat het nog heftiger maakt: beide groepen hebben het op christenen gemunt. Het Evangelie sluit niet aan bij hun agenda's en tactieken.

Manuel en Sandra zijn door veel moeilijkheden gegaan. Als ze nog maar zes maanden gelovig zijn, vallen drie guerilla's hun huis binnen. Er is familie te gast en Manuel is net de deur uit om eten te halen. Acht familieleden worden meegenomen en vermoord. Sandra en de kinderen blijven achter en horen de schoten.

Sandra: "Ik voel nog steeds veel pijn, ook al is het lang geleden.”Sandra: "Ik voel nog steeds veel pijn, ook al is het lang geleden.”


Manuel beseft maar al te goed dat hij aan de dood ontsnapt is. Op twaalfjarige leeftijd verloor hij zijn vader ook al door een aanval van guerilla's.

“Ik ben bang dat ze mij iets aan zullen doen. Maar we hebben een God Die ons kracht geeft! Wat we moeten doen, is het Evangelie ook aan deze mensen verkondigen. In plaats van angst, voel ik vreugde dat ik de Heere dien.”

Dat Manuel en Sandra zich niet door angst laten leiden, blijkt wel uit hoe zij al twaalf jaar een gemeente leiden, ondanks de stress die daarbij komt kijken.

Constant staan zij onder toezicht. Elke stap wordt waargenomen. Undercover strijders wonen de kerkdiensten bij om te controleren of er niets wordt gezegd dat hun plannen dwarsboomt.

"Als een voorganger zegt dat je je niet bij hun groepen moet aansluiten, betekent dat zijn dood", vertelt een medewerker van onze zusterorganisatie.

"Als een voorganger zegt dat je je niet bij bepaalde groepen moet aansluiten, betekent dat zijn dood."


Hoe houden Manuel en Sandra vol onder zulke omstandigheden?

"We bemoedigen elkaar elke avond met Filippenzen 4:13: Alle dingen kan ik aan door Christus, Die mij kracht geeft. Als we weer wakker worden, voelen we ons gesterkt door deze woorden", vertelt Manuel. "Als mijn man ontmoedigd raakt, bemoedig ik hem - en andersom”, vult Sandra aan.

Als je dit verhaal zo leest, begrijp je wellicht waarom we voor een foto van Manuel hebben gekozen als coverbeeld voor ons online event over 'Als het tegenzit'. Ontdek meer over het event via de knop hieronder.
Terug naar overzicht
Meer van dit soort verhalen?

Meer van dit soort verhalen?

Op 8 april delen we hoopvolle ontdekkingen van vervolgde christenen tijdens ons online event 'Als het tegenzit'.

Ontdek het nu!