Vyacheslav Koldiaev

Update 24 maart 2023: Vyacheslav Koldiaev is vrijgelaten uit de gevangenis. Hij heeft veel gehad aan alle gebeden en kaarten. Vyacheslave reageerde met de woorden: "Uw steun was duidelijk en daardoor heeft God machtige en wonderbaarlijke dingen gedaan. Velen hebben over God gehoord, velen hebben antwoorden gekregen op hun vragen, velen zijn getroost. Deze weg is niet tevergeefs afgelegd, deze weg is elke minuut waard!"
--

Vyacheslav Koldiaev (28) uit Rusland is opgepakt omdat hij een kerkgebouw tegen een sloopploeg wilde beschermen.

De kleine gemeente in Archangelsk heeft sinds 2016 problemen. Particuliere projectontwikkelaars en het stadsbestuur willen de vervallen huizen om de kerk vervangen door flats en een winkelcentrum. Daarvoor verklaarde de rechtbank dat verschillende huizen en gebouwen illegale bouwwerken zijn. Een deel van het kerkgebouw valt hier ook onder.

Drie jaar probeerden sloopteams verschillende kerken om dat deel van het gebouw af te breken, maar telkens als ze kwamen, verzamelden christenen zich en voorkwamen ze de sloop op een vreedzame manier. Zij zijn ervan overtuigd dat hun gebouw voldoet aan de wettelijke eisen.

Vals beschuldigd


Op 24 september 2020 arriveerde opnieuw een sloopploeg met een gerechtelijk bevel. De christenen vormden een menselijke keten rond het gebouw. Een jonge deurwaarder verbrak de menselijke keten en trok eerst Vyacheslav en vervolgens andere christenen weg en bracht hen naar het politiebureau. Later beweerde de deurwaarder dat Vyacheslav hem had aangevallen. Hij is beschuldigd van ‘geweld tegen het leven of de gezondheid van een vertegenwoordiger van de autoriteiten’.

“God zij dank is er genoeg voor alles.”  


Tijdens het proces toonde de verdediging een video van de gebeurtenis die Vyacheslav duidelijk vrijpleitte. Ondanks die video en getuigen en het feit dat de deurwaarder zijn verhaal verschillende malen aanpaste, werd Vyacheslav op 13 mei vorig jaar veroordeeld tot twee jaar cel.

'Wees niet verdrietig'


Tot overmaat van ramp viel het  zoontje van Vyacheslav tien dagen voor het begin van zijn proces en stootte zijn hoofd, waardoor hij traumatisch hersenletsel opliep. Zijn vrouw Anna kon zelfs niet bij Vyacheslav zijn om hem te begeleiden naar de gevangenis, omdat ze in het ziekenhuis was met hun kind. Het gaat inmiddels beter met het jongetje. “Wees niet verdrietig voor ons gezin,” zegt Anna. “Dit is slechts een klein deel van het verdriet van de kinderen van God.” Anna zegt dat ze steun ontvangt van vrienden. “God zij dank is er genoeg voor alles.”  

UPDATE: onze partner bericht dat Vyacheslav te werk is gesteld op een andere plaats. De post wordt naar hem doorgestuurd. Verder is Vyacheslav in beroep gegaan tegen zijn vonnis om zijn naam te zuiveren en om te zorgen dat hem recht wordt gedaan. Begin maart komt Vyacheslav naar verwachting vrij.  


Stuur een kaart


Wil je Vyacheslav bemoedigen? Je kunt via SDOK een brief schrijven of een kaart sturen. We hebben voorbeeldzinnen in het Engels voor je klaargezet, maar je kunt ook je eigen tekst schrijven.

Kaart schrijven
• Kies een mooie kaart uit, bijvoorbeeld een met Bijbelse symbolen. U kunt ook zelf een kaart maken. Stuur geen dierenkaarten, die kunnen als beledigend worden opgevat.
• Bemoedig Vyacheslav met een mooie wens, een gebed en/of een bijbeltekst. Schrijf de kaart in het Engels. Kijk hier voor inspiratie.
• Schrijf eventueel uw naam op de kaart. Vermeld nooit uw adres of e-mailadres.
• Vermeld ook nooit de naam van SDOK of een andere organisatie.   

Tip: stuur naast een persoonlijke brief of kaart ook wat extra ansichtkaarten met een bijbelvers of bemoediging die Vyacheslav kan geven aan zijn ongelovige medegevangenen.

Kaart versturen
• Doe uw kaart in een envelop, schrijf daar de naam van Vyacheslav Koldiaev op en het bijbehorende adres van de gevangenis en plak een postzegel ‘Internationaal waarde 1’ op. Als de kaart zwaarder is dan 20 gram zijn er twee postzegels ‘Internationaal waarde 1’ nodig.
• Stuur de kaart rechtstreeks naar Rusland.

Let op: stuur de kaarten naar het adres van de desbetreffende persoon en niet naar SDOK.

Adres
Koldiaev Vyacheslav Igorevich
IK-14 UFSIN ROSSII
Spetsgorodok, d.1 A
D. Gorka-Muravevskaya
Arkhangelskaya oblast,
Velskiy rayon  165115, Russia
Terug naar overzicht