Twen Theodros

Kent u het verhaal van de Eritrese christelijke zangeres Helen Berhane? In haar boek 'Het lied van de nachtegaal' schrijft deze voormalige gevangene over haar hartsvriendin 'Esther'. Haar echte naam is Twen Theodros en ze zat gevangen in dezelfde zeecontainer als Helen.

Twen heeft afschuwelijke mishandelingen en martelingen doorstaan. Ze nam soms zelfs de plaats in van Helen als die geslagen zou worden, omdat Helens gezondheid heel zwak was door de slechte omstandigheden. Twen voedde Helen, waste haar wonden en droeg haar naar het toilet als Helen niet kon lopen.

De jonge Twen werd in 2004 in de hoofdstad Asmara gearresteerd, maar werd vrijgelaten nadat haar vader haar overhaalde om een document te tekenen dat ze niet opnieuw samen zou komen met andere christenen. In 2005 werd ze na een gebedsbijeenkomst in een ondergrondse kerk opnieuw gearresteerd. Twen weigerde nu om haar geloof te verloochenen.

Toen Twen gevangen genomen werd in 2004 was ze 23 jaar en net christen. Nu is Twen een van de leiders in
de gevangenis. Ze blijft omkijken naar en zorgen voor andere gevangenen. Mensen die Twen kennen, zeggen dat ze een kostbare, liefdevolle christen is die vastbesloten is een trouwe volger van Jezus te blijven. Ze is bereid zolang in de gevangenis te blijven als God haar wil gebruiken.

UPDATE februari 2020

Twen zit in de Mai-Serwa-gevangenis. Haar geloof is nog steeds sterk en haar gezondheid is goed. Ze zit samen met andere christelijke vrouwen in een cel en ze kunnen samen zingen en God dienen. Er staat dan wel altijd iemand op wacht, zodat ze weten wanneer de bewaking eraan komt. Met name degenen die de ‘diensten’ leiden, worden bij ontdekking gestraft. Als de christelijke vrouwen hun geloof verloochenen, worden ze meteen vrijgelaten.

Adresgegevens


U kunt Twen bemoedigen door een kaart te sturen naar de gevangenis waar zij verblijft.

Twen Theodros
Mai Serwa
Asmara, Eritrea
Terug naar overzicht