Sara en Homayoun

UPDATE mei 2023

Iraanse christenen zijn verheugd dat Homayoun Zhaveh en zijn vrouw Sara Ahmadi zijn vrijgesproken na een herziening van hun vonnissen. Dat meldt Middle East Concern. Op 9 mei 2023 heeft het Hof van Beroep in Teheran hun in november 2020 opgelegde gevangenisstraffen herzien en hun vrijlating bevolen.

 Artikel 18 meldt dat de rechter van het hof van beroep geen aanwijzingen vond dat Homayoun en Sara tegen de nationale veiligheid hadden gehandeld en verklaarde dat "de rapporten van de officieren van het ministerie van Inlichtingen over organisatie van huisgroepen ter bevordering van het christendom, lidmaatschap en deelname aan huisgroepen, niet worden beschouwd als handelingen tegen de veiligheid van het land, en de wet heeft ze niet erkend als criminele activiteiten."

Iraanse christenen zijn dankbaar voor de vrijspraak van Homayoun en Sara en dat de rechter erkende dat het samenkomen in huisgroepen als christenen niet als een misdaad wordt beschouwd.

Iraanse christenen vragen om gebed:
  • dat Homayoun en Sara zullen herstellen van hun beproeving;
  • dat de Iraanse rechterlijke macht de beslissing in hoger beroep als precedent zal beschouwen bij de beoordeling van christenen die voor de rechter worden gebracht;
  • dat de Iraanse autoriteiten zullen stoppen met het criminaliseren van aanhangers van andere geloven dan de sjiitische islam.


Sara Ahmadi werd samen met haar man Homayoun Zhaveh opgepakt tijdens een vakantie met vrienden, in juni 2019.

Sara is ervan beschuldigd een huiskerk te leiden, waar haar man lid van is. Een maand lang zat Sara in eenzame opsluiting en ze werd psychisch extreem gemarteld.
De rechtbank legde haar acht jaar cel op vanwege het ‘oprichten of leiden van een organisatie die de nationale veiligheid bedreigt’ en drie jaar vanwege ‘lidmaatschap van een huiskerk’. Haar man kreeg twee jaar gevangenisstraf. Hij lijdt aan de ziekte van Parkinson.
De uiteindelijke straf is acht jaar. Een hoger beroep is afgewezen. In augustus vorig jaar ging de straf van Sara en Houmayoun in.

Sara Ahmadi
Evin Prison
Saadat Abad
Tehran
Islamic Republic of Iran

Evin Prison
Saadat Abad
Tehran
Islamic Republic of Iran
Terug naar overzicht