Mehdi Akbari

Het was tijdens een inval in verschillende huizen van christenen in Teheran dat huiskerkleider Mehdi Akbari samen met twee andere christenen werd gearresteerd.

Agenten van de inlichtingendienst van Iran vielen op 28 januari 2019 vielen huizen binnen van christenen in de wijk Aryashahr in Teheran. Voorganger Mehdi werd hierbij opgepakt en overgebracht naar de Evin-gevangenis. Daar werd hij dertig dagen in eenzaamheid opgesloten en ondervraagd voor hij op borgtocht vrijkwam.  

Een jaar later, op 16 juni, werd Mehdi aangeklaagd voor het ‘handelen tegen de nationale veiligheid door het vormen van een huiskerk’. In juli werd hij hiervoor veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Tijdens de veroordeling gebruikte de rechter obscene taal en hij weigerde naar Mehdi's verdediging te luisteren. Sindsdien zit Mehdi weer vast in de Evin-gevangenis.

Overlijden zoon


Mehdi en zijn zoonMehdi en zijn zoon

Ruim een jaar na zijn gevangenneming stierf Mehdi's achttienjarige zoon Amin Ali. Hij was overleden in de zorginstelling waar hij sinds de gevangenisstraf van zijn vader verbleef. De autoriteiten wilden Mehdi geen permissie geven om naar de begrafenis te gaan. Een paar dagen later gaven ze hem ineens wél tien dagen verlof, maar toen was de begrafenis al geweest.

Gesmokkelde briefIn een brief die in 2023 de gevangenis uit werd gesmokkeld vertelt Mehdi over zijn gevangenschap. “Ik kan nog steeds niet begrijpen hoe het lidmaatschap van een huiskerk gezien kan worden als ‘handelen tegen de nationale veiligheid'. Is het aanbidden van God een misdaad?”, schrijft hij.

In zijn brief vertelt Mehdi dat de zitting bij de rechtbank “honderd keer erger” was dan de ondervragingen. “Tijdens de rechtszitting beschuldigde de rechter me van veel meer misdaden dan waar ik in mijn voorbereiding aan had gedacht. Omdat ik geen advocaat heb, weet ik nog steeds niet hoe ik me kan verdedigen.”

Over zijn gevangenschap schrijft Mehdi: “Als de nacht zijn zwarte mantel over de gevangenis uitspreidt en het verdriet opkomt als de zonsondergang, slaan de seconden van de klok als een zweep tegen mijn hoofd. Ik begin me dan af te vragen: Is dit geloof van mij het waard om deze druk te verdragen? Keer op keer word ik omringd door deze gedachten en elke keer antwoord ik resoluut: "Ja, natuurlijk is het het waard".

Bemoedig je Mehdi Akbari met een kaart?


Bemoedig Mehdi met een kaart. Je leest zijn adres hieronder. We helpen je graag op weg met onze schrijftips en Engelse voorbeeldzinnen.

Lees de schrijftips


Adres:
Mehdi Akbari
Evin Prison
Saadat Abad
Tehran
Islamic Republic of Iran
 
De gevangenis heeft geen straatnaam en huisnummer, dus die hoeven er niet bij te staan.
 
Denk bij het versturen van je kaart of brief aan de juiste frankering met een internationale postzegel.

 


Bid je mee?


  • Bid mee dat wanneer de nacht Mehdi overvalt, hij Gods aanwezigheid zal ervaren.
  • Bid om troost bij het verwerken van het overlijden van Mehdi's zoon.
  • Bid de gevangenschap van Mehdi een zegen zal zijn voor het gevangenispersoneel.

 
Terug naar overzicht