Week voor de Vervolgde Kerk - Alya

09-06-2023leestijd 3 min
Alya uit Syrië zag hoe mensen werden onthoofd. Toch kan de kerk in haar land een 'centrum van hoop 'zijn.

Met mijn gezin van vijf kinderen leefden we onder het verstikkende regime van IS. Vrouwen moesten volledig bedekt zijn in zwarte gewaden. De IS-strijders brachten geen religie. Ze waren meedogenloos: ik heb gezien hoe mensen zijn onthoofd. Mijn zoon kwam om bij een bomaanslag.

Strijders signaleerden dat onze dochter op weg naar school niet volledig bedekt was geweest. Zij moest zich melden en zou slavin van een strijder worden. Toen zijn we gevlucht, naar mijn zus in Kamishli. Op de luchthaven bleek de bagage niet te zijn meegekomen. Een man in de aankomsthal zag onze paniek. Hij was predikant en bood aan te helpen. Ik sloeg het argwanend af, al pakte ik wel zijn visitekaartje aan.

Het huis van mijn zus bleek te klein. Ik kon geen huurwoning vinden en raakte wanhopig. Toen schoot mij dat visitekaartje te binnen. Ik belde de dominee op, die meteen te hulp schoot met een huisje van de kleine kerk in Kamishli. Daar ging ik voor het eerst naar een kerkdienst.

De voorganger sprak over vergeving en liefde van God. Dat raakte me diep. Ik leerde bidden tot de Heere Jezus. Dat werd thuis ontdekt: mijn broer stopte meteen met financiële steun. Nu helpt de kerk mij. Mijn kinderen zijn moslim gebleven. Toch hoop ik dat ook eens mijn gezin wordt gered.”

Bid voor:


Bid je mee voor Alya en haar familie? Bid ook voor kerken die uitreiken naar mensen in hun omgeving ondanks gevaar en geweld.

In samenwerking met: Open Doors

Elke 3 weken een verhaal van een vervolgd christen


In podcast De Stem brengen Richard en Arco de verhalen van vervolgde christenen dichtbij. Elke drie weken hoor je een verhaal van een vervolgd christen en wordt je geïnspireerd voor je eigen geloofsweg.

Open de podcast in Spotify

Open de podcast in Apple Podcasts
Terug naar overzicht