Wat er gebeurde tijdens de feestdagen

11-01-2018
De feestdagen in december zijn voor veel vervolgde christenen een spannende tijd. Ze zien er naar uit om samen de geboorte van Christus te herdenken. Tegelijkertijd wordt in deze tijd de tegenstand vaak groter. Hier een aantal gebeurtenissen die tijdens Kerst en de jaarwisseling plaatsvonden:

India
Gornath Chalanseth en Bijay Kumar Sanseth mochten Kerst thuis vieren. Ze zitten met vijf anderen tien jaar gevangen zitten als verdachten van een de moord op een hindoeleider. Het lijkt erop dat de aanklacht vals is. Op 6 januari moesten ze weer terug naar de cel.


Scholen kregen een brief van hindoe-extremisten die hen waarschuwden geen Kerst te vieren.


In de kerk van David Amarnath kon de kerstviering niet doorgaan omdat hindoe-extremisten eerdere diensten verstoorden en de politie inschakelden. De voorganger, die een been heeft, kreeg van een politiebeambte te horen: “Ik zal je andere been ook afhakken. Je leven wordt een hel. Stop al je christelijke activiteiten.” Voorganger David vertelt: “We hebben Kerst niet gevierd en hebben ook geen nieuwjaarsdienst kunnen houden.” Op 25 december kwamen zeven politieagenten naar het huis van de voorganger om er zeker van te zijn dat hij geen huiskerkdienst zou leiden. “Ik heb het Evangelie met hen gedeeld. Ik heb hen verteld over het belang van vriendschap en de liefde die we delen. Mijn kinderen hebben gebak uitgedeeld aan de politie en de buren. Dat was onze Kerst.”

Egypte
Op 29 december vond er een aanval plaats op een koptische kerk in Helwan, Egypte. Twee gewapende mannen openden het vuur op kerkgangers. Er kwamen zeker tien mensen om het leven.


Nigeria
Op nieuwjaarsdag werden in Nigeria meer dan 50 christenen vermoord door Fulani-herders. De moslimextremisten vielen verschillende christelijke dorpen aan.


Myanmar
Op kerstavond braken er gevechten uit tussen de overheid en rebellengroepen, in de provincie Kachin waar voornamelijk christenen wonen. Een student en leraar raakten ernstig gewond. Sin Gau, assistent voorganger zegt: “Ze beginnen hun aanvallen als Kerst nadert – dat gebeurt bijna elk jaar. Het voelt alsof ze het expres doen.” Thang Zua, die op de vlucht sloeg tijdens de gevechten: “We zouden Kerst zonder angst hebben moeten vieren, maar deze Kerst konden we niet van het feest genieten.”


De kerken in de hoofdstad Yangon lieten weten dat ze voor het eerst in vijftig jaar Kerst publiekelijk hebben kunnen vieren, met toestemming van de regering. De premier en andere politieke leiders waren zelfs aanwezig bij de door de kerken georganiseerde activiteiten. De autoriteiten kondigden aan dit elk jaar plaats moet vinden. Christenen zijn verbaasd over de ontwikkelingen. Naw Nilar San, die lid is van een baptistengemeente in Myanmar, zei in een reactie dat ze in haar hele leven nooit zoiets had meegemaakt. “Overal waren christelijke koren op straat die hymnen en psalmen zongen. De christenen boden voorbijgangers voedsel en drank aan zonder aanzien des persoons.”


Uganda
Op 25 decemberis Nafamba Bongo Madina, een christelijke vrouw en alleenstaande moeder van vijf kinderen,door een islamitische buurvrouw vergiftigd. Nafamba was verrast toen haar buren haar geschenken gaven, waaronder zout, suiker, zeep, noten en bakolie. Ze maakte eten met de olie en proefde dat. Binnen enkele minuten gaf ze over. In een kliniek bleek dat ze was vergiftigd. Ze werd behandeld en mocht na een nacht weer naar huis. De buurvrouw heeft om vergeving gevraagd.


Op Eerste Kerstdag mishandelden moslimextremisten in Uganda christenen tijdens een kerstdienst. Negentien gemaskerde mannen kwamen onder het roepen van ‘Allahu Akbar’ de kerk binnen. “Wegwezen, dit dorp is niet voor christenen maar voor Allah”, riepen ze ook. De gemeenteleden probeerden te ontsnappen maar werden gepakt en afgetuigd. Vijf raakten ernstig gewond en hadden breuken in handen en benen. Dit gebeurde nadat tijdens de kerstavonddienst een moslim onmiddellijk van een ziekte genas na gebed.


Op kerstavond vernielden moslimextremisten het huis van een alleenstaande moeder die van moslim christen was geworden. Ze had al verschillende dreigbrieven ontvangen met de boodschap ‘Als je niet terugkeert tot de islam, zijn je dagen geteld. Je bent een schande voor Allah en de moslimgemeenschap’. De vrouw en haar drie kinderen zijn ondergedoken.Pakistan
Tijdens een kerstviering op 17 december bestormden twee zelfmoordterroristen een kerk in Quetta. Er vielen zeker tien doden, onder wie drie kinderen. Ook vielen er meer dan vijftig gewonden. Mehreen Joseph vertelt dat haar 17-jarige zoon verschillende wonden opliep in het geweervuur en door de explosie. “Ik ben de almachtige God dankbaar dat mijn zoon leeft, maar mijn hart huilt om de families van onze gemeente die vandaag een geliefde verloren. De kerk zat stampvol vanwege de activiteiten voor Kerst en we waren allemaal erg enthousiast om de viering bij te wonen, maar onze blijdschap is veranderd in verdriet.”
Stuur mij verhalen via de e-mail
Terug naar overzicht
Onze verhalen in magazine-vorm ontvangen?

Onze verhalen in magazine-vorm ontvangen?

Ontvang elke twee maanden gratis ons magazine STEM.

Vraag nu aan