Vrijgelaten in Sudan!

12-05-2017
Abdulmonem Abdumawla (links) en Hassan Abduraheem.
Voorganger Hassan Abduraheem en Abdulmonem Abdumawla zijn vrijgelaten na een presidentieel pardon. De twee zaten sinds december 2015 vast in Sudan op verdenking van ‘spionage en het aanzetten tot haat’. Beiden waren tot twaalf jaar cel veroordeeld.

Abduraheem en Abdumawla werden opgepakt samen met twee anderen, de Sudanese voorganger Kuwa Shamal en de Tsjechische hulpverlener Petr Jasek, die werkzaam is voor een partnerorganisatie van SDOK. Kuwa en Petr kwamen eerder dit jaar al vrij.

SDOK-directeur André van Grol: “Dit echt prachtig nieuws. Het is heel bijzonder dat er zo plotseling gratie verleend is. Dat is menselijk niet te beredeneren, we zien hier duidelijk de hand van God in. Hassan Abduraheem en Abdulmonem Abdumawla waren tot twaalf jaar cel veroordeeld en de verwachting was ze hun straf ook moesten uitzitten. Maar God was aan het werk, dit is echt een gebedsverhoring waar we heel dankbaar voor zijn.”

Hoewel de vrijlating een positieve ontwikkeling is, zijn er zorgen over de godsdienstvrijheid in Sudan. De overheid heeft kerkgebouwen gesloopt of kerkeigendommen verkocht. Enkele dagen geleden verwoestten autoriteiten het gebouw van de kerkelijke gemeente van Hassan Abduraheem. De overheid wil meer kerkgebouwen slopen, zo maakte ze bekend.
Medewerker aan het woord:
In een Sudanese cel

Vandaag verschijnt ons magazine STEM, met daarin het verhaal van Petr Jasek, een christelijke hulpverlener uit Tsjechie, die tegelijk met Abduraheem en Abdumawla opgesloten zat in een Sudanese cel. Zijn celgenoten waren IS-jihadisten. Ze scholden Petr uit voor ‘vies varken’ en ‘vuile rat’. Ze sloegen hem met een stok in elkaar. Ze lieten hem lang staan of uren zitten met gekruiste benen. Hij moest hun kleren wassen en de wc schoonmaken met zijn blote handen. Ondanks de marteling en vernedering ervoer Petr een diepe vrede, zoals hij nog nooit had meegemaakt.
Bestel ons magazine met het verhaal van Petr via ons secretariaat.

- Anneke Houtman
Terug naar overzicht