Voorganger Geng Zejun is vrijgelaten uit de gevangenis!

13-04-2023
De Chinese autoriteiten hebben voorganger Geng Zejun van de Church of the Rock vrijgelaten nadat hij zijn straf had uitgezeten. Zijn vrouw en zoon en christenen van verschillende kerken verwelkomden hem bij de gevangenis met bloemen.

Geng Zejun kwam op 19 maart om negen uur 's ochtends door de gevangenispoort naar buiten. Hij knuffelde zijn vrouw en zoon en de andere christenen die erbij waren. Er vloeiden tranen van dankbaarheid.
Pastor Geng was op 5 december 2021 gearresteerd. Hij kreeg een jaar en drie maanden cel voor ‘het illegaal organiseren van bijeenkomsten’.
 

Veelvuldig vervolgd


Vanaf 2005 werkt pastor Geng Zejun als voltijds voorganger. Hij begon in 2011 te prediken in de Church of the Rock (Panshi-kerk) in de provincie Ningxia. Politie en ambtenaren van het Bureau voor Religieuze Zaken vervolgden zijn kerk vaak. Omwonenden namen foto's van haar bijeenkomsten en de politie sloot de kerk driemaal. Uiteindelijk werd de Church of the Rock door de plaatselijke overheid verboden en ontmanteld door de politie.
 

Eerste aanhouding


Die vijfde december twee jaar geleden, vielen de politie en ambtenaren de kerk binnen tijdens de zondagse eredienst, waarbij Geng en veertien andere christenen werden opgepakt. Zijn vrouw en vijf anderen werden na tien dagen cel op borgtocht vrijgelaten. Twee weken na het einde van zijn detentie werd Geng Zejun opnieuw gedagvaard. De politie hield hem aan op verdenking van "het organiseren en financieren van illegale bijeenkomsten". Op 25 januari 2022 arresteerden de autoriteiten Geng officieel en klaagden hem aan op verdenking van "het organiseren van illegale bijeenkomsten". Geng weigerde schuld te bekennen.

Geen bezoek


Een jaar lang hoorde de familie niets over Geng. Het Dawukou Detentiecentrum in Shizuishan City weigerde elk familiebezoek, eerst in naam van de pandemievoorschriften en later in naam van ‘wetten’. Pas begin dit jaar kwam er nieuws over de situatie van de voorganger. Hij werd ziek door covid, maar herstelde. Geng was erg populair in het detentiecentrum. Iedereen respecteerde hem en noemde hem "Pastor Geng." Medegevangenen vroegen hem om advies over allerlei zaken.
 
Vergeleken met hoe hij eruit zag voordat hij gevangen werd gezet, ziet Geng er opvallend dunner uit. Hij verloor meer dan elf kilo. Volgens zijn vrouw, Hao Ying, miste Geng zijn kind enorm toen hij in de gevangenis zat. Toen hij werd vrijgelaten, omhelsde hij zijn kind stevig met tranen in zijn ogen.
 
Gengs vrouw Hao Ying bedankte iedereen voor zijn zorg en bezorgdheid. Ze schreef het volgende op haar sociale media:

"Broeder Geng is vandaag rond 9 uur vrijgelaten. Christelijke broeders en zusters uit vele verschillende plaatsen kwamen en wachtten bij de poort van het detentiecentrum op hem. We omhelsden elkaar met tranen in onze ogen, groetten elkaar in de Heere en werden diep geïnspireerd door de Geest van de Heere ~ God zij dank hiervoor. Zijn dienaar is teruggekeerd in glorie! Vol van genade, vol van zegeningen.

Wie kan de glorie van God stoppen? Vandaag hebben gelovigen en ongelovigen samen pastor Geng opgehaald en naar huis gebracht.
Dank u wel voor uw constante zorg en bezorgdheid. Moge God u gedenken en bewaren. Blijf alstublieft bidden om Gods zegen over elkaar."

Bron: China Aid

Terug naar overzicht