Voel je je weleens bekeken? Gefeliciteerd!

13-09-2021
Op steeds meer plekken kijken de ogen van de Chinese Communistische Partij met je mee. Inmiddels zijn er zo’n 580 miljoen beveiligingscamera’s, één voor elke twee inwoners. Voel jij je ook weleens bekeken? Ontdek waarom dit geen bedreiging is, maar een kans.

Arrestaties


De digitale ogen in China zijn er niet voor de sier; de afgelopen 3 jaar zijn ze gebruikt om zo’n 1,5 miljoen minderheden gevangen te zetten. Met argusogen zoekt de overheid naar wetsovertreders. En laten nou net volgelingen van Jezus in deze groep vallen. ‘Fundamentele christelijke activiteiten’ zoals samenkomsten en het geven van christelijk onderwijs aan kinderen, zijn verboden en kunnen genoeg zijn voor een arrestatie.

Ik kan mij de beklemming, de onzekerheid en de vragen zo goed voorstellen. Zal ik gewoon stiekem geloven? Zal ik voortaan kerkdiensten thuis volgen, digitaal bijvoorbeeld? Zal ik in het openbaar niet meer over Christus spreken? Zal ik...   

"Zal ik gewoon stiekem geloven?"


Geen bedreiging


Voorganger Han uit China vertelt hoe hij met deze onzekerheid omgaat. Hij bemoedigt zijn gemeente steeds met deze woorden: “Natuurlijk kijkt de overheid met je mee. Weet je, ze luisteren zelfs naar wat je thuis zegt. Verbaas je daar niet over. Zorg ervoor dat zij zien wat een ware discipel van Jezus Christus is.”

Ander perspectief


Scherpe woorden die mij, een Nederlandse man, even een ander perspectief laten zien. Mij wordt nergens een veilig en gerust leven beloofd. Ik ben door Christus geroepen om Hém te laten zien. Gewoon als ik een patatje mét haal of met mijn buren lach. Ook - of juist - als andere ogen meekijken.  

“Natuurlijk kijkt de overheid met je mee.
Verbaas je daar niet over."


Deze 'van binnenuit' is geschreven door communicatiemedewerker Arco van Doleweerd en staat in ons magazine Stem van september/oktober.
Terug naar overzicht
Vertrouwen in tijden van onzekerheid?

Vertrouwen in tijden van onzekerheid?

In de nieuwste STEM lees je verhalen van broers en zussen die je kunnen inspireren en helpen.

Vraag jouw gratis magazine aan