Vergeven of vergelden?

19-02-2021
Indringende reportage over christenvervolging in Nigeria

Je geloof belijden voor de loop van een geweerHet zal je maar gebeuren. Tot drie keer tot wordt gevraagd om je geloof te verloochenen en moslim te worden, anders wordt je neergeschoten. Hoe reageer je dan?

Op zaterdag 20 februari (17.35 uur, NPO 2) besteedt EO Metterdaad in een indringende reportage aandacht aan de situatie van christenen in Nigeria. Daarin is het verhaal te horen van Habila. Toen hij oog in oog stond met drie Boko-Haramstrijders en werd gevraagd om zijn geloof te verloochenen en moslim te worden, antwoordde hij: ”Ik ben bereid om als christen te sterven.” Habila werd koelbloedig neergeschoten, maar door een wonder overleefde hij de aanslag.

In de uitzending vertelt SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom over een ontmoeting tussen Habila en Bahdri, een voormalige Boko Haramstrijder. “Het maakt nog steeds diepe indruk op me dat Habila bereid was om een voormalige terrorist te vergeven. Het is onbeschrijfelijk welke gruweldaden deze Bahdri op zijn geweten heeft. Hij vertelde me dat het doden van een mens voor hem hetzelfde was als het slachten van een kip. Ook vrouwen en kinderen jaagde hij over de kling.”

Habila met zijn gezinHabila met zijn gezin


In de uitzending vertelt Groenenboom ook over ontmoetingen met andere christenen in Nigeria die slachtoffer werden van de terreur die met name het noorden en midden van Nigeria al jaren teistert.Alleen in het afgelopen jaar al werden er in Nigeria 3550 christenen vermoord. SDOK geeft onder andere medische hulp aan slachtoffers van aanslagen en dat is nu meer dan nodig.”

Wil je meer weten over deze man van vergeving en de situatie van christenen in Nigeria?

Bekijk de uitzending
Terug naar overzicht
Beluister ook de podcast over Bahdri (ex-strijder Boko Haram)

Beluister ook de podcast over Bahdri (ex-strijder Boko Haram)

Drie jaar lang jaagde hij als strijder talloze christenen over de kling. Nu is hij er zelf één.

Ontdek zijn verhaal