Rechtszaak Asia Bibi uitgesteld

14-10-2016
Asia Bibi uit Pakistan
De rechtszaak van Asia Bibi is uitgesteld. Op 13 oktober zou het hoger beroep zijn voor de Pakistaanse christin die ter dood veroordeeld is vanwege blasfemie. Eén van de rechters die het proces zou leiden, heeft zich afgemeld voor de zaak. Hij beschouwt zichzelf niet onafhankelijk in dit proces vanwege een eerdere rechtszaak. Daarin werd een politieman ter dood veroordeeld vanwege het vermoorden van een christelijke gouverneur.

Bibi zelf was om veiligheidsredenen niet aanwezig in de rechtbank. Haar man wel, samen met een groot aantal mensenrechtenactivisten en journalisten. Buiten stonden zo’n honderd agenten. Zo’n 150 belangrijke moslimgeestelijken van de radicale islamitische groepering Sunni Tehreek gaven een verklaring vrij waarin ze eisten dat Bibi moet worden opgehangen. Mondeling gaven ze te kennen dat degenen die veroordeelden in blasfemiezaken helpen, vermoord moeten worden.

Zware druk
Asia Bibi, moeder van vijf kinderen, werd in 2009 opgepakt na een ruzie met enkele moslimvrouwen. Van de vrouwen mocht Asia niet uit hun beker drinken omdat ze als christen onrein zou zijn. Daarop zou Asia gezegd hebben: Ik geloof in Jezus Christus die voor de zonden van de mensheid aan het kruis stierf. Wat deed jullie profeet Mohammed om de mensheid te redden? Asia werd vervolgens beschuldigd van belediging van de profeet en in 2010 veroordeeld tot de dood door ophanging. Islamistische extremisten oefenen zware druk uit op de rechters om de straf te handhaven. Ook zeggen zij de vrouw alsnog te zullen vermoorden als zij vrijkomt.

Iedereen die betrokken is bij de zaak van Asia Bibi riskeert zijn leven. Twee politici die zich uitspraken tegen haar straf, werden vermoord. Als de rechters de doodstraf niet handhaven, lopen zij zelf gevaar vermoord te worden door moslimextremisten.
Het gezin van Asia Bibi zit nog ondergedoken. Het is al meer dan vijftien keer verhuisd om uit handen te blijven van islamisten. Naar verwachting vindt het proces van Asia Bibi over enkele weken plaats.

Teken een petitie voor haar vrijlating op: www.redasiabibi.nl.
Terug naar overzicht