"Jij gaat niet naar de begrafenis van je vader!"

27-09-2018leestijd 4 min
‘Bijay’ is een treffend voorbeeld van de weg die veel moslims in Bangladesh gaan als ze tot geloof komen in Jezus Christus.

Een evangelisatiefolder die hij ontving van een evangelist vormde het startpunt van zijn zoektocht naar de waarheid. In de koran raakte hij meer en meer teleurgesteld. ‘Als zelfs Mohammed niet zeker was van zijn eeuwige bestemming, hoe kan ik dat dan wel ooit worden?!’
Door de folder, door christelijke boeken en de bijbel die hij kreeg, door veel gesprekken kwam hij uiteindelijk tot de conclusie: de bijbel is waar en Jezus is de waarheid. Moslimleiders uit het gebied waar hij woonde, merkten zijn verandering. Ze namen hem op een dag hardhandig mee en sloegen en mishandelden hem drie dagen lang. Bijay gaf zijn geloof niet op.

'Bijay' werd tegengehouden toen hij naar de begrafenis van zijn vader wilde'Bijay' werd tegengehouden toen hij naar de begrafenis van zijn vader wilde


Begrafenis


Bijay heeft vier broers. Zij moeten niets van het nieuwe geloof van hun broer hebben. Toch laten ze hem met rust. Maar dat geldt niet voor iedereen. Een maand geleden overleed de vader van Bijay. Toen Bijay dit verdrietige nieuws hoorde, ging hij op weg naar het dorp van zijn broers, bij wie zijn vader had gewoond. Vlakbij het dorp werd hij tegengehouden door twee mannen. Zij waren het die Bijay kort na zijn bekering mishandelden. We willen niet dat je de begrafenis van je vader bijwoont, lieten ze hem weten, tenzij je terugkeert naar de islam. Hoe Bijay ook probeerde om doorgelaten te worden, de mannen waren onverbiddelijk. Verdrietig keerde Bijay terug naar zijn eigen huis.

Vruchten


Ex-moslims in Bangladesh hebben het vaak niet gemakkelijk door deze vormen van sociale uitsluiting en van bedreiging. Maar God verhoort gebeden van christenen wereldwijd, als zij bidden om volharding en toewijding van ex-moslims. Want ondanks de tegenwerking brengt het geloof van Bijay vruchten voort. Hij geeft inmiddels leiding aan een huisgemeente op een afgelegen eiland in het noorden van Bangladesh. Het groepje bestaat uit ongeveer twintig mensen, van wie sommigen hun leven al aan Christus gegeven hebben en anderen op zoek zijn naar antwoorden op hun vragen. Bid voor Bijay en deze groep nieuwe christenen!

Hoe SDOK christenen in Bangladesh helpt


SDOK staat met praktische hulp naast christenen in Bangladesh om hen te doen groeien in hun persoonlijk geloof en in het delen van hun getuigenis met de mensen om hen heen. We stellen bijbels ter beschikking om te verspreiden.  Ook geven we praktische steun aan voorgangers die kleine huisgemeenten dienen. Hun gemeenteleden zijn niet in staat om zelf in het levensonderhoud van hun voorganger te voorzien. Sommigen van hen dienen gemeenten die ver van elkaar af liggen. In de eerste helft van 2018 stelden we daarom ook geld ter beschikking om twee voorgangers van een motorfiets te voorzien.
Terug naar overzicht