"Ik maak mij geen zorgen"

21-02-2017
Vrouw van gevangen voorganger maakt zich zorgen over kerk
Je zou je goed kunnen voorstellen dat Wang Hongwu er triest en geplaagd uit zou zien. Haar echtgenoot, voorganger Li Guozhi zit gevangen en zijzelf wordt constant gevolgd door de Chinese autoriteiten. Maar Wang zit opgewekt in een restaurant in China, met haar vijfjarige zoon op schoot.  “Ik maak me meer zorgen over de impact die dit heeft op de kerk”, zegt ze. “Ik ben bezorgd dat mensen van hun geloof vallen.”

“Ik weet niet waar Li is, maar ik stuur geld naar het politiebureau zodat ze hem te eten geven.” Ze maakt zich geen zorgen over haar man, maar eerder over de impact die zijn arrestatie heeft op de kerk, de Living Stone Church van Huoshi in Guiyang. Li Guozhi en Su Tianfu richtten deze kerk op in 2009. De overheid verhoogde het toezicht en de druk toen de kerk groeide in omvang. Voordat de kerk gesloten werd, was het de grootste huisgemeente in het gebied. Li Guozhi is de derde generatie van voorgangers in zijn familie.  Zijn vader zat eveneens in de gevangenis om zijn geloof.

Haat
Li Guozhi staat erom bekend dat hij niet alleen zorgt voor zijn eigen gemeente, maar ook andere huiskerken in de regio steunt die te maken hebben met vervolging. “De regering weet dat er bij elke vervolgingszaak een relatie is te leggen met mijn man. Daarom haat de overheid hem zo erg.”

In december 2015, na tien dagen vastgehouden te zijn, werd Li formeel aangeklaagd voor het illegaal in bezit zijn van staatsgeheimen. Toen Wang naar de gevangenis reed, verwachtte ze dat hij zou worden vrijgelaten. In plaats daarvan zag ze dat hij werd weggevoerd.

Mond dichtgeplakt
“Vandaag ging ik op weg om Li op te halen maar dat mislukte”,  schreef ze op social media. “Ik zag vier mensen die hem in een busje zonder nummerplaat duwden. Li had een zwarte capuchon op en zijn mond was dichtgeplakt. Ik riep naar hem, maar hij reageerde niet. De vier mensen lieten me niet dichterbij hem komen. Ze reden snel weg. Ik informeerde waar bij het detentiecentrum waar hij heen werd gebracht, maar dat konden ze me niet vertellen. Ik kan het alleen maar overgeven aan de Heere.”

Jezus zegt: ‘Het licht is naar de wereld gekomen, maar de wereld heeft het niet begrepen.’


Wang en Li hadden de mogelijkheid van gevangenschap vaak besproken en waren het erover eens dat als het zou gebeuren, God het zou gebruiken ten goede voor Zijn Koninkrijk. Dat maakt dat Wang niet bang is. “Als christen weet ik dat zulke dingen zullen gebeuren”,  zegt ze. “Jezus zegt: ‘Het licht is naar de wereld gekomen, maar de wereld heeft het niet begrepen.’ Toen ik al de gewelddadige politiemensen zag, zag ik het duister in hun harten.”

Ze heeft geen nare gedachten over de Chinese politieagenten en overheidsbeambten. “We zegenen onze regering”, zegt ze. “We vragen God hen wijsheid te geven om het goede te doen. We houden van de mensen die ons land besturen.”

“We vragen God hen wijsheid te geven om het goede te doen. We houden van de mensen die ons land besturen.”


Zoons
De twee zonen van het echtpaar, van veertien en vijf jaar, begrijpen wat er gebeurt en spreken er openlijk over. De oudste zoon bidt voor zijn vader en voelt vrede over zijn gevangenschap. Wang bidt voor haar man, maar heeft ook andere zorgen. “Ik bid voor mijn man, maar ik bid het meest voor onze kerk en vraag God om ons te leiden naar Zijn wil op Zijn weg.”

Brieven uit de gevangenis
Li Guozhi werd op 9 december 2015 opgepakt. In mei 2016 maakten zijn advocaten bekend dat hij bedreigd en mishandeld wordt in de gevangenis. Ook heeft Li gezondheidsproblemen, zoals een leverkwaal. Ondanks zijn moeilijkheden schrijft hij troostrijke brieven vanuit zijn cel.

Lees een van Li's brieven
Terug naar overzicht