Podcast: wat is volgens ds. Paul Visser het geheim van vervolgde christenen?

12-11-2020
Jarenlang was ds. Paul Visser werkzaam als voorganger in Amsterdam, onder andere als pionierpredikant in de Jordaan. De afgelopen jaren maakte hij kennis met vervolgde christenen in Turkije en India en raakte diep onder de indruk van de geestelijke weerbaarheid die hij bij hen zag.

"Het is net als met een laag asfalt waar een plantje doorheen groeit."


In de dertiende aflevering van podcast De Stem vertelt de voorganger over zijn ontmoetingen met vervolgde christenen in India. Ds. Visser is onder de indruk van de grote aanwezigheid van het hindoeïsme, maar daardoor ook des te meer van de bijzondere verhalen vol van Gods kracht.

"Midden in die wereld van hindoeïsme heeft de Levende van zich laten horen. Het is net als met een laag asfalt waar een plantje doorheen groeit. Er breekt iets doorheen wat meer kracht heeft en wat niet tegen te houden is, zelfs niet door een laag asfalt." De kerk in India heeft met ontzettend veel tegenwerking te maken, maar Gods kracht is zoveel groter dat mensen tegen de verdrukking in schijnen als een licht en getuigen van dat wat hen eigen is geworden.

Ds. Visser ontmoet een voorganger die door hindoe-extremisten in elkaar werd geslagen, omdat hij het Evangelie verkondigde.Ds. Visser ontmoet een voorganger die door hindoe-extremisten in elkaar werd geslagen, omdat hij het Evangelie verkondigde.


Zo vertelt ds. Visser over de ontmoeting met een jongeman die volledig verlamd geraakt was, omdat hij het niet kon laten om Bijbels uit te delen. Desondanks straalt hij van vrolijkheid, vanwege de hoeveelheid Bijbels die hij heeft kunnen verspreiden. Het doet de Nederlandse voorganger denken aan de gelijkenis van het zaad dat dertig-, zestig-, honderdvoudig vruchtdraagt. "We mogen wel wat hogere ambities hebben."

"Wat wij in Nederland doen is nog lang niet het echte werk."


"Je gaat erheen om hen te bemoedigen en dat is ook zo, maar dat doe je door naar hen te luisteren en hen te bemoedigen in hun geloof. Niet omdat ik van die geweldige verhalen heb. Dan voel ik me een kleine jongen: wat wij in Nederland doen is nog lang niet het echte werk."

Toch mogen we na die gedachte nog een stap verder denken en deze verhalen naar onze context en postmoderne cultuur vertalen. Op die manier kunnen we er lessen uit trekken die ons helpen om geestelijk weerbaar te zijn en leren om te volharden in het geloof.

Benieuwd wat volgens Paul Visser het geheim is van vervolgde christenen in India? En hoe wij dit kunnen toepassen binnen onze Nederlandse context? Luister snel naar aflevering 13 van podcast De Stem!

Open de podcast in Spotify

Open de podcast in iTunes

Beluister vanaf je computer
Terug naar overzicht