Podcast: vervolgde christenen intensiveerden gebedsleven Kees van der Staaij

30-10-2020
Ga gelijk naar de podcast-aflevering


Je kent de worsteling misschien wel: enerzijds heb je de neiging om te bidden voor vervolgde christenen om hun lasten te verlichten en het lijden weg te nemen, tegelijkertijd hoor je ook verhalen van hoe christenen juist in de gevangenis tot rijke zegen zijn. Welke verantwoordelijkheid hebben we hier in?

SGP-leider Kees van der Staaij kent deze worsteling erg goed. In de politiek zet hij christenvervolging vaak op de agenda maar ook hij kent de verhalen van christenen die juist in verdrukking het licht van Jezus Christus verspreiden. In de twaalfde aflevering van podcast De Stem gaat Richard Groenenboom met hem in gesprek over onder meer dit spanningsveld.

Een ontmoeting met vervolgde christenen die er voor Van der Staaij uitspringt, is in een vluchtelingenkamp in Noord-Irak. Hij spreekt met een gezin, gevlucht voor ISIS. “Politiek was ik toen veel met dit thema bezig, daar kreeg het voor mij een gezicht.” Op het moment dat het gezin moest vluchten was de vrouw hoogzwanger. Dat maakte het een moeilijke situatie, maar God gaf uitkomst. Het meisje kreeg de naam Rahma, wat ‘genade’ betekent, als beeld voor wat zij hadden meegemaakt en dat het Gods genade was dat ze uit de handen van ISIS gebleven zijn.

Kees van der Staaij in gesprek met Richard GroenenboomKees van der Staaij in gesprek met Richard Groenenboom


“Die indrukken laten je niet los en doortrekken je hele leven”, zegt Van der Staaij over de ontmoetingen met vervolgde christenen. Toch waakt hij in zijn politieke werk voor de maakbaarheidsgedachte: “We hebben eens een vrouw in Indonesië geprobeerd vrij te krijgen met onder andere kamervragen en andere activiteiten. Later hoorden we dat deze vrouw tot zegen is geweest in de gevangenis. Dan denk je wel bij jezelf, ben ik wel echt zo goed bezig?”

Wat Van der Staaij ook altijd bij zal blijven is de ontmoeting die hij had in Nigeria toen hij met SDOK op reis was. “We hadden kaarten bij ons en deelden die uit, daar waren mensen zó blij mee; het leek of we goud aan het uitdelen waren.”

Een spannende vraag is ook: hoe is de situatie in Nederland? Kees van der Staaij staat vaak in de frontlijn van het publieke debat en proeft wel een veranderende tendens. Benieuwd welke dat is? Luister dan snel naar de nieuwe aflevering van podcast De Stem!

Open de podcast in Spotify

Open de podcast in iTunes

Beluister vanaf je computer
Terug naar overzicht