Podcast: Petr zat in de cel met IS-strijders

13-07-2020
Stel je voor, je gaat voor je werk op reis naar een ver land. Een routineklusje, want je doet dit vaker. Even in een paar dagen heen en weer om je werk te doen. Je belt een uur voor je vlucht nog even met je vrouw en vertrekt naar het vliegveld. Op het moment dat je naar de paspoortcontrole wil lopen word je op de schouder getikt en klinken de onheilspellende woorden: “Veiligheidsdienst, wilt u even meekomen?”

In de vierde aflevering van onze podcast De Stem gaan Richard Groenenboom en Arco van Doleweerd in gesprek over het verhaal van de Tsjech Petr Jasek. In 2015 is Petr voor een zusterorganisatie van SDOK naar Sudan om verhalen van vervolgde christenen te horen en ze mee te nemen naar het westen.Dat loopt anders dan verwacht. Op de luchthaven wordt hij meegenomen vanwege een beschuldiging van spionage.

“en de vrede van God, die alle begrip te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten bewaken in Christus Jezus.”


Op het moment dat Petr in de cel belandt, herkent hij het geluid van de sluitende deur en het interieur van zijn cel. Dan herinnert hij zich een droom waarin hij in precies deze cel terechtkwam: God heeft hem hier op voorbereid. Hij is niet alleen in de cel, maar zit daar samen met radicale moslims die in juichen uitbarsten als hij ze het laatste nieuws vertelt over de aanslagen in Parijs. Ze martelen en treiteren hem voortdurend, door hem te slaan met stokken en uit te schelden voor vies varken.

Juist in deze moeilijkheden spreekt God tot Petr. Als hij ondervoed is en aan bloedarmoede lijdt, zich geen bijbeltekst meer kan herinneren en geen lied meer kan afmaken zonder de tekst kwijt te raken, geeft de Heilige Geest hem de woorden uit Filippenzen 4:7: “en de vrede van God, die alle begrip te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten bewaken in Christus Jezus.” Dat is een cruciaal moment voor Petr, want de situatie wordt steeds vijandiger.

Petr zat in de cel met IS-strijdersPetr zat in de cel met IS-strijders


In de podcast horen we Petr verder spreken over wonderlijke visioenen en bijzondere leiding van God. Hij vertelt dat hij uiteindelijk mocht zien wat de weg van de Heere is met de periode die hij in de gevangenis door heeft gebracht. Op een gegeven moment krijgt Petr een Bijbel in handen en leest die in korte tijd van kaft tot kaft uit. Hij mag in de gevangenis ook over Jezus vertellen en preken houden. Velen komen daar tot geloof en Petr beleeft dit als de mooiste tijd van zijn leven.

Het verhaal van Petr zit vol bijzondere lessen, waar ook wij in Nederland veel van kunnen leren. Luister dus snel naar aflevering 4 van podcast De Stem!

Open de podcast in Spotify

Open de podcast op je iPhone

Beluister vanaf je computer
Terug naar overzicht