Podcast: hoe volgens ds. Paul Visser vervolgde christenen ons leren om vrijmoedig te getuigen.

03-12-2020
Getuigen is een duidelijke opdracht vanuit de Bijbel voor iedere christen. Toch hebben veel christenen er moeite mee de stap te zetten om dit ook echt in de praktijk te brengen. Het lijkt een grote opgave en er zijn talloze cursussen om er ‘beter’ in te worden. Maar wanneer we teruggaan naar de basis is getuigen heel eenvoudig: gewoon vertellen wat God in jouw leven heeft gedaan.

In de veertiende aflevering van podcast De Stem spreken Richard Groenenboom en ds. Paul Visser verder. In de vorige aflevering spraken ze over christenen in India, je kunt horen wat die ontmoetingen met ds. Visser deden en hoe je kunt volharden als je geloof bestreden wordt. In deze aflevering spreken ze vooral over geestelijke weerbaarheid in het getuigen.

Ds. Visser vertelt: "Wanneer we het over geestelijke weerbaarheid hebben, gaat het eigenlijk over geworteld zijn in Christus. Paulus zegt ergens: Hij krijgt gestalte in ons. We leven in een wereld waarin geloof geduld wordt. Jij jouw ding en ik mijn ding. Het gevaar is dan dat we in het relativisme terechtkomen, dat zegt: 'Ik weet het niet precies meer, dat andere is toch ook goed?'”

"Ik hoef dus niet te pas en te onpas te getuigen."


Wanneer ga ik getuigen?


"Volgens Petrus als er verantwoording wordt gevraagd van de hoop die in je is. Wanneer ga ik dan getuigen? Als er een ongeluk is gebeurd en ik heb iets gezien dan kan de politie mij vragen te getuigen. Ik hoef dus niet te pas en te onpas te getuigen, maar wel als dat van mij wordt gevraagd. Ik mag open leven voor het aangezicht van God. Zorg dat wereld in jou het goede van God ziet."

En hoe getuig ik dan?


"Een belangrijke vraag om te stellen is: wil ik mijn ei kwijt of wil ik de ander ontmoeten? Niemand zit op dat ei te wachten dus laten we vooral luisteren en ons verstand gebruiken." De sleutelwoorden zijn volgens Ds. Visser geduld, vriendschap, vragen en tijd. Zie de ander als je medemens en niet als object om te bekeren.

Wil ik mijn ei kwijt of wil ik de ander ontmoeten?


"Als er dan een gelegenheid komt om iets over Jezus te vertellen, moeten we niet verbaasd opkijken wanneer er tegenstand of vijandigheid komt. Jezus was de beste getuige en ook bij hem kwam er tegenstand. Oefen onderling in de kerk. Dat kan enorm bemoedigend zijn want je hoort dat God leeft en wat Hij doet in levens van mensen. Dat voedt geloof in plaats van twijfel en oefent het getuigen naar buiten toe."

Benieuwd hoe een Iraanse vrouw ds. Visser tot voorbeeld was in het delen van haar geloof? Luister snel naar aflevering veertien van podcast De Stem!

Open de podcast in Spotify

Open de podcast in iTunes

Beluisteren vanaf mijn computer
Terug naar overzicht