Podcast: hoe Pakistaanse voorganger het leven van Nederlandse predikantsvrouw verandert

04-09-2020
Evangeliseren onder moslims in Pakistan is een gevaarlijke bezigheid. Toch zijn ze er, christenen die daar niet voor terugdeinzen uit liefde voor hun islamitische naasten. Zo ook Mehboob Yabcoop en zijn gezin. Ambassadeur en predikantsvrouw Gertruud de Koeijer ontmoet hen tijdens een reis met SDOK.

"Predikant in Pakistan of in Nederland, dat is wel een verschil!"


In de achtste aflevering van podcast De Stem gaat Richard Groenenboom met haar in gesprek over deze reis. Hoe is het om als Nederlandse predikantsvrouw een Pakistaanse voorganger te ontmoeten die constant op de vlucht is voor moslimextremisten die hem willen vermoorden? "Predikant in Pakistan of in Nederland, dat is wel een verschil! Ik had de gedachte: Gertruud, jij moet hier je ogen en je oren goed de kost geven, want jij zou weleens een les kunnen leren."

Gertruud de Koeijer troost en bemoedigt een Pakistaanse christelijke familie.Gertruud de Koeijer troost en bemoedigt een Pakistaanse christelijke familie.


Het huis van Mehboob wordt overvallen en in brand gestoken. Zelf wordt de voorganger voor de ogen van zijn kinderen in elkaar geslagen. Later wordt hij gevangengenomen, vanwege blasfemie. Een intense periode, waarin het besef dat hem de doodstraf boven het hoofd hangt erg groot is. Door een wonder komt hij na veertig dagen weer vrij. Bij vergelijkbare zaken wordt nooit vrijgesproken! Sindsdien vreest Mehboob dagelijks voor zijn leven en moet zijn gezin regelmatig verhuizen.

"Raakt het predikantschap in Nederland niet wat verburgerlijkt?"


De ontmoeting met de Pakistaanse voorganger en zijn vrouw, is een keerpunt in het leven van Gertruud de Koeijer. Hun gezamenlijke passie om zielen voor Jezus te winnen, raakt haar erg. Het gesprek zet haar aan het denken: “Waar ben ik eigenlijk mee bezig? Raakt het predikantschap in Nederland niet wat verburgerlijkt?"

Wil je weten welke prikkelende vraag Mehboob aan Gertruud de Koeijer (en aan jou) stelde? Luister snel naar aflevering 8 van podcast De Stem!

Open de podcast in Spotify

Open de podcast in iTunes

Beluister vanaf je computer
Terug naar overzicht