Podcast: hoe ervaar je vrede in moeilijke omstandigheden?

03-10-2020leestijd 4 min
Waar denk jij aan bij Vietnam? Grote kans dat je de prachtige natuur voor je ziet of denkt aan een vakantie. En terecht! Vietnam is een schitterend land, maar helaas ook een land met meerdere gezichten. "Het is één van de mooiste plekken op aarde, maar tegelijkertijd staat dat in contrast met heel veel verhalen van christenen die er met vervolging te maken hebben", vertelt SDOK-medewerkster 'Emma de Vries'.

Al vele jaren werkt Emma bij SDOK. Wereldwijd bezoekt ze vervolgde christenen en bekijkt welke hulp er verleend kan worden. In de tiende aflevering van podcast De Stem vertelt ze over de ontmoeting met een Vietnamees voorgangersechtpaar die veel indruk op haar maakt. Ze komt namelijk tot de ontdekking dat vervolging er niet altijd uitziet zoals je denkt. "Wij hebben soms een simpel plaatje van wat vervolging is."

"Wij hebben soms een simpel plaatje van wat vervolging is."


Dat concludeert Emma voor zichzelf als ze Chinh en Mai ontmoet. Zeven jaar zit voorganger Chinh gevangen, omdat hij onrust zou hebben veroorzaakt. Na zijn vrijlating blijkt het voor de predikant, maar ook voor zijn vrouw Mai niet eenvoudig om de draad van het leven weer op te pakken. Tot Emma's verrassing vertelt Mai haar dat het leven nu eigenlijk zwaarder is, dan toen haar man gevangenzat. "Ons hele leven wordt nog enorm bepaald door die gevangenschap."

Stockfoto: een Vietnamese vrouw bewerkt het land.Stockfoto: een Vietnamese vrouw bewerkt het land.


Chinh is niet meer dezelfde man als voor zijn gevangenschap en Mai moet nog steeds alleen het land bewerken, omdat hij daar fysiek niet meer toe in staat is. Dit zet Emma's beeld van vervolging op zijn kop. "Mijn beeld was altijd dat het zwaar is als je gevangenzit; we bidden hier natuurlijk ook veel voor vrijheid voor gevangenen. Als je dan vrij bent, kunnen we God danken en prijzen om die vrijheid en dan 'is het klaar' en kunnen we voor een volgende gevangene gaan bidden." Chinh en Mai doen haar inzien dat dit niet zo is.

"Als een gevangene vrijkomt, 'is het klaar' en kunnen we voor een volgende gevangene gaan bidden."


In de podcast vertelt Emma de vries ook over de impact die ontmoetingen met vervolgde christenen op haar hebben. “Ik heb van hen geleerd dat je vrede in je hart kunt ervaren, hoe moeilijk je omstandigheden ook zijn.”

Benieuwd hoe jij ook vrede kunt ervaren als het leven je zwaar valt? Je hoort erover in de tiende aflevering van podcast De Stem!

Open de podcast in Spotify

Open de podcast in iTunes

Beluister vanaf je computer

Terug naar overzicht