Podcast: de vroege kerk als radicaal voorbeeld

02-04-2021
Hoe kijk jij naar geestelijke strijd?

In de nieuwste aflevering van podcast De Stem spreken we met Luite-Harm Kooij. Naast predikant in de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, is hij ook ambassadeur van SDOK. Hij vertelt over de vroege kerk en wat christenen in die tijd meemaakten, en ook wat wij daarvan kunnen leren in 2021.

Tijdens een reis naar Rome in de vijfde klas van het VWO wordt Luite-Harms interesse voor vervolgde christenen in de vroege kerk voor het eerst gewekt. “Met name in de catacomben van Callixtus. De gids vertelde wat daar allemaal gebeurd was met de martelaren die er begraven lagen. Ik vroeg me af wat die mensen bezield heeft en wat ik zou doen in die situatie.”

"Leer en leven waren één."


Ds. Kooij heeft meegewerkt aan de vertaling van het boek ‘Aansporing tot het martelaarschap’ van Origenes. “Origenes wordt gezien als een van de beste exegeten, bij hem waren leer en leven één. Dat blijkt uit het feit dat hij tijdens een vervolgingsgolf naar voren stapte in de kerk en de leiding nam, met gevaar voor eigen leven. Wij als protestanten hebben het punt van vervolging niet meer zo sterk op de radar, terwijl er wel veel geestelijke strijd is hier en nu en er dus genoeg te leren valt.”

"Wij hebben het punt van vervolging niet meer op de radar."


Waarom werden christenen in die tijd zo gehaat? En welke lessen reikt kerkvader Origenes ons aan in de geestelijke strijd van 2021? Luite Harm-Kooij vertelt het je in de nieuwste aflevering van podcast De Stem!

Open de podcast in Spotify

Open de podcast in iTunes

Beluister vanaf je computer
Terug naar overzicht