Ondergedoken in de VS

26-11-2020
Wekenlang stonden dagelijks tientallen demonstranten voor de woning van Bob Fu
Bijna twee maanden zat Bob Fu met zijn gezin ondergedoken in de VS vanwege ernstige bedreigingen van de Chinese overheid. Fu is directeur van de Amerikaanse organisatie China Aid en al meer dan twintig jaar de stem van vervolgde christenen in China. Op YouTube is een video geplaatst met de boodschap: ‘We stoppen niet voor we klaar zijn met jou.’ Het is de eerste keer dat Bob Fu vanuit de VS op deze manier door de Chinese overheid wordt bedreigd. We spraken met hem terwijl hij nog ondergedoken zat.

Dagelijks staan er tientallen demonstranten die dreigende taal uiten voor de woning van Bob Fu in de Amerikaanse staat Texas. De demontranten doen zich voor als tegenstanders van de Chinese overheid en beschuldigen Bob Fu ervan samen te werken met de Chinese regering van president Xi Jingping. Ook wordt gezegd dat hij zich schuldig maakt aan fraude en mensenhandel. In gesprek met SDOK vertelt Bob Fu vanuit zijn onderduiklocatie dat het een geraffineerde manier is van de Chinese overheid om de missie van zijn organisatie kapot te maken.   

"Er wordt gebruikgemaakt van de vrijheid in een westers land om te demonsteren."


“Het zijn onvoorstelbare beschuldigingen. Al jaren zet ik me in voor slachtoffers van de communistische partij: vervolgde christenen, christelijke advocaten. Doordat de activisten zich voordoen als tegenstanders van de Chinese regering, maken ze op een sluwe manier gebruik van de vrijheid in een westers land om te demonstreren."

https://www.youtube.com/watch?v=xrYZrUA647M&feature=youtu.be

Verzoeking


De drijvende kracht achter de demonstraties en bedreigingen is de Chinese miljardair Miles Kwok. Hij vluchtte in 2014 naar de VS omdat hij in onmin zou zijn geraakt met de Chinese regering. Volgens Bob Fu wordt juist hij door Beijing aangestuurd om hem en zijn organisatie aan te vallen. Kwok is ook verantwoordelijk voor de dreigvideo die op YouTube is geplaatst. Hoewel de Amerikaanse inlichtingendienst FBI alles doet om Bob Fu en zijn gezin te beschermen, hebben de bedreigingen grote impact. “Als mens kan ik soms bange gedachten hebben, maar de Geest van God is er ook en die geeft kracht. Voor onze drie kinderen is het moeilijker dan voor ons. Onze jongste dochter is vijftien jaar. Ze werd plotseling van school gehaald en dat is zwaar voor haar. Mijn vrouw en ik zijn in China opgegroeid en weten wat vervolging is. Onze kinderen zijn in de VS geboren en dan is zo’n situatie moeilijker. Door alles heen ervaren we gelukkig wel dat God bij ons is”.

"Dit is een bewijs dat we met het goede bezig zijn."


Geestelijke strijd 


Ondanks het feit dat hij ondergedoken leeft en onder grote druk staat, denkt Bob Fu er niet aan om te stoppen met zijn werk. Hij voelt zich nog steeds geroepen om de stem te zijn van vervolgde christenen in China. “We hebben het drukker dan ooit omdat de situatie van christenen in China verder verslechtert. Als we nu stoppen, zou dat een overwinning voor de duivel zijn. Hij wil dat ons werk stopt. We hebben met een geestelijke strijd te maken. Blijkbaar doet het ertoe waar we mee bezig zijn en wordt het door God gezegend. Als satan geen pijn voelt, zal hij ook niet in beweging komen om ons lastig te vallen. Het feit dat dit wel gebeurt, is een bewijs dat we met het goede bezig zijn. Daarom kan het me op een bepaalde manier ook blij maken en zeg ik: Dank U God, dat U ons gebruikt!” 

Update
Inmiddels zijn de demonstraties beëindigd. Fu met zijn gezin inmiddels weer is teruggekeerd in zijn eigen woning in Texas. Wel heeft hij nog met politiebewaking te maken en is zijn bewegingsvrijheid beperkt.
Terug naar overzicht