Ondergedoken en facebookevangelist

09-06-201679 x geraaktleestijd 9 min
Al zes jaar zit Nur Hassan ondergedoken in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Hij vreest voor zijn leven als ex-moslim uit Somalië. Online staat een foto met de tekst: Vermoord Nur Hassan.

Op een geheime locatie vertelt Nur over de bedreigingen: “Ik vind het moeilijk, maar raak er niet door van slag. Vaak zeg ik tegen God: Vergeeft u ze alstublieft.” Nur laat zijn facebookpagina zien. Hij heeft zo’n vierhonderdvijftig vrienden, hoofdzakelijk Somalische moslims. “Vandaag weer achtentwintig nieuwe vriendschapsverzoeken. Het zijn vaak moslims die oprecht geïnteresseerd zijn in het christelijk geloof. Ik vertel ze over de liefde van Jezus. Moslimextremisten vinden dat bedreigend en zijn bang dat alle Somaliërs in Jezus gaan geloven.”

Nieuwsgierig
Nur groeit op in de Somalische hoofdstad Mogadishu en krijgt met de paplepel ingegoten dat er voor niet-moslims geen genade is.  “Ik werd nieuwsgierig door alle verhalen waarin mij verteld werd dat christenen slecht zijn. Toen ik digitaal met christenen in gesprek raakte, was ik erg verbaasd. De christenen schreven dat ze van moslims houden. Ik zei: “Wat is er mis met jullie? Als moslims haten we christenen, hoe kun je van ons houden?”

Hassan luistert naar het christelijke radiostation Voice of New Life. Via de redactie krijgt hij een complete Somalische Bijbel toegestuurd. “Ik heb de Bijbel meerdere keren doorgelezen en dat veranderde mij. In het begin was ik half moslim, half christen. Ik twijfelde en bad tot Allah: “Openbaart u zich aan mij. Ik wil geen christen worden, want mijn hele familie en volk is moslim. Als ik christen word, verstoten ze mij.

Grap
In de Bijbel leest Nur over Jezus die zegt: Bid en u zult gegeven worden. “Ik bad daarom: ‘Jezus, als u de ware God bent, laat me zien dat U echt bestaat.’ Een maand lang bad ik tevergeefs tot Allah maar oen ik voor het eerst tot Jezus bad, ontving ik een droom.  Ik liep rond in een moskee. Ernaast stond een kerk. Ik zag mezelf de moskee uitlopen en de kerk inwandelen. Drie keer  kreeg ik dezelfde droom. Toen besloot ik Jezus te volgen en werd ik een nieuw mens.”  
Toen ik mijn familieleden vertelde over mijn bekering, zeiden ze: ‘Ben je gek geworden?’ Anderen dachten dat ik een grap maakte. Mijn vader reageerde er goed op: ‘Mij maakt het niet uit of je christen of moslim bent, maar kijk wel uit voor de mensen hier.’ Mijn vrouw heeft mijn beslissing uiteindelijk niet kunnen accepteren en scheidde van me.
 
Het gaat bij de jonge christen-Somaliër steeds meer knagen dat hij in Somalië niet vrij is om zijn geloof te belijden. Hij besluit om naar het christelijke buurland Kenia te verhuizen waar hij verwacht openlijk te kunnen getuigen van zijn geloof. Dat blijkt een grote vergissing. “Ik ontving dreigtelefoontjes van Somaliërs in Kenia met de boodschap: We weten wie je bent en gaan je vermoorden.” Na een jaar duikt Hassan onder. “De plek waar ik nu ben, kan ik niet verlaten. Ik voel me een gevangene, maar gelukkig kan ik via social media met veel mensen communiceren. Ik getuig van Jezus via social media en zie dat daardoor veel Somaliërs tot geloof komen.”
 
Vermoorden
Doordat veel moslims via Nur Jezus leren kennen,  nemen de bedreigingen toe, met name via facebook. “Onlangs is er een video online geplaatst, waarin gezegd wordt: Dood Nur Hassan, waar je hem ook maar kunt vinden. Het is je plicht als moslim om dat te doen. Waarom discussiëren jullie met hem via facebook, alsof het een vriend is? Je moet hem vermoorden.”
 
Tijdens het interview gaat de telefoon. Nur neemt op en al snel betrekt zijn gezicht. Na het gesprek legt hij uit: “Mijn broer Mohammed is opgepakt door de Somalische overheid en heeft een maand gevangenisstraf gekregen omdat hij op facebook schreef dat hij van mij houdt. Je mag geen liefde hebben voor een afvallige, ook niet als het je broer is.” Nur zucht diep. Het doet hem zichtbaar pijn.

Koning
Nur oogt sterkt, toch worstelt hij ook met de situatie waarin hij verkeert.  “Ik houd van mijn familie en zij van mij. Ze proberen me vaak over te halen om weer terug te keren naar de islam. Pas belde mijn vader en zei: ‘Je krijgt een huis in Mogadishu en honderdduizend dollar.’ Telkens is mijn antwoord: ‘Ik houd van jullie, maar blijf christen, al kost het mijn leven.’ Hoewel Nur een grote prijs betaalt voor geloof, heeft hij geen spijt. "Als mens denk je wel eens: Ik ben ver weg van mijn land en familie en dat is moeilijk.  Maar als ik denk aan wat Jezus heeft gedaan, mag ik niet klagen. Als Koning der Koningen kwam Hij als een slaaf voor ons naar deze wereld. Als ik mijn leven vergelijk met de moeite die Jezus moest doorstaan, dan voel ik me een koning.”
 
Net als Paulus in de gevangenis vindt Nur Hassan in zijn geheime schuilplaats een mogelijkheid om van Jezus te getuigen. Moslims leren Jezus kennen, via social media. Dat zet kwaad bloed, maar Nur laat zich niet weerhouden door bedreigingen. Nur Hassan is bereid een prijs te betalen voor zijn geloof. Hij wil Jezus blijven volgen, zelfs al zou hem dat zijn leven kosten. Wat een stoere broeder. Maar hij blijft nederig: “Als ik denk aan Jezus, mag ik niet klagen. Als Koning der Koningen werd hij slaaf. Vergeleken met het leven van Jezus voel ik me koning."
Terug naar overzicht
79 keer geraakt