Omgaan met tegenslag (3 tips)

13-06-201831 x geraakt
"Wat er in dit leven ook gebeurt, er is hoop wanneer we in Christus zijn.”
Ziekte, een burn-out, het verlies van een dierbare. Wat voor lijden je ook tegenkomt, we denken dat deze drie verhalen van 'ervaringsdeskundigen' je nieuwe moed kunnen geven!

We stellen je graag voor aan Zwandien, Christina en Deborah, drie christenen uit Nigeria. Allemaal hebben ze te maken gehad met verdriet en tegenslag. Dit zijn hun meest waardevolle lessen:
 
“Soms kom ik maar moeilijk in slaap."“Soms kom ik maar moeilijk in slaap."


Les #1: Kijk niet naar tegenslag maar naar JezusZwandien had de aanval al verwacht. Recent hadden Fulani-herders dorpen in de omgeving aangevallen. Toen was zijn woonplaats nog gespaard. Dit keer niet. De aanval was kort en krachtig: huizen werden in brand gestoken en ruim twintig christenen werden gedood. Een van hen was Mary, de zus van Zwandien.
 
“Soms kom ik maar moeilijk in slaap. De gruwelijke dood van Mary en vele anderen spookt door mijn hoofd.”


In het proces van rouw en verdriet, heeft Zwandien steeds meer leren zien op Jezus: “Gelukkig vinden we troost bij Jezus Christus. Het vertrouwen op Hem, Die mij zaligheid heeft gegeven, zal mij altijd doen standhouden. Hij leeft. Wat er in dit leven ook gebeurt, er is hoop wanneer we in Christus zijn.”

Les van Zwandien:
Tegenslag roept om aandacht en probeert je af te leiden van God. Probeer je hoofd niet te laten hangen, maar zie juist op Jezus. Hij regeert, zorgt en troost. Hij huilt met je mee. Hij heeft je lief. (Leestip: Hebreeën 12:1-3)
 
"Ik werd overspoeld door verdriet vanwege mijn dochter.”"Ik werd overspoeld door verdriet vanwege mijn dochter.”


Les #2: Zoek bemoediging en troostChristina wilde net naar bed gaan toen ze geweerschoten hoorde. Ze greep haar vijfjarige dochter Rejoice, tilde haar op en rende naar de bosrand. Een kogel doorboorde haar arm en raakte haar dochtertje in de rug. Rejoice stierf ter plekke.
 
“Toen het gebeurde, voelde ik de pijn van de schotwond niet. Ik werd overspoeld door verdriet vanwege mijn dochter.”


Samen met andere christenen las Christina het boek Job. Dit gaf haar moed. “We probeerden te begrijpen wat hij [Job] doormaakte en ik ontdekte dat het niet erg verschilt met wat ik meemaak. Dat bemoedigde mij. Mijn voorganger wees me ook op de tijdelijkheid van het aardse leven. Ik bid dat God me helpt om elke dag dicht bij Hem te leven, mijn leven lang.”
 
Les van Christina:
Zoek bemoediging en troost op twee plaatsen: in de Bijbel en bij medechristenen. Laat je ook bemoedigen door de hoopvolle toekomst die God belooft. (Leestip: 2 Korinthe 4:16-18)
 

"Ik stond mijzelf niet toe het verlies te voelen""Ik stond mijzelf niet toe het verlies te voelen"


Les #3: Vertrouw op Gods onveranderlijke karakterDeborah zat onder de mangoboom toen een pick-up met gewapende mannen het erf op reed. Haar man, net bezig met een bijbelstudie, werd vermoord. Ook namen de moslimextremisten Deborahs twee dochters mee. Sindsdien heeft ze ze niet meer gezien.

Enkele weken daarna werd de twaalfjarige zoon van Deborah doodgeschoten door moslimextremisten. De Nigeriaanse vrouw kon niet anders dan zichzelf in veiligheid brengen en alles achterlaten.
 
“Ik kon niet bevatten wat er allemaal was gebeurd. Ik stond mijzelf niet toe het verlies te voelen. Ik raakte mijzelf kwijt en viel kilo’s af.”


Jarenlang worstelt Deborah met moedeloosheid en verdriet. Dan gaat ze langzaam vertrouwen dat God, ondanks alles wat er is gebeurd, nog steeds een plan met haar heeft. Ze bidt om de terugkeer van haar dochters, “maar alleen als dit Gods plan is. Ik weet dat, wat er ook gebeurt, we elkaar bij Gods troon zullen ontmoeten.”
 
Les van Deborah:
Wanneer alles om je heen wegvalt, is er nog maar één ding waar je op kunt vertrouwen: het onveranderlijke karakter van God. Hij blijft goed, genadig en trouw! (Leestip: Klaagliederen 3:19-24 en 31-33)
Stuur mij verhalen via de e-mail
Terug naar overzicht
31 keer geraakt