Mini-opwekking in Noord-Korea

12-04-2018142 x geraakt
Noord-Koreaanse christenen komen in het geheim samen
Door: medewerker van SDOK

Heb jij hoop voor Noord-Korea? Als ik het nieuws lees, ben ik geneigd te zeggen: nee. Het verhaal dat ik vandaag met je deel geeft echter hoop. Sang-Chul bracht honderden mensen tot Christus. Een mini-opwekking! De ochtend gloort...

Noord-Korea is een land van onderdrukking, onrecht en verstikkende duisternis. Dit wist je waarschijnlijk al. Je weet ook hoe moeilijk de situatie voor onze broeders en zusters is. Echt álles gebeurt in het strikte geheim. Bidden. Getuigen. Samenkomen, als dat al gebeurt. Word je ontdekt? Dan staat je een brute, onmenselijke behandeling in een strafkamp te wachten. Leider Kim Jong-un regeert met harde hand...

Kim Jong-un, de leider van Noord-KoreaKim Jong-un, de leider van Noord-Korea


Heilige moed


Eén ding is duidelijk: je kunt als christen in Noord-Korea niet zonder moed. Een kenner zegt het zo: “Alleen al het delen van het Evangelie met je man, vrouw of kinderen vraagt veel heilige moed. Zelfs de meest gepassioneerde evangelisten vertellen daarom maar weinigen over hun geloof.”

Sang-Chul, een Noord-Koreaanse evangelist is iemand met veel heilige moed. En dat terwijl hij ooit een bang jongetje was: “Ik was ook erg bang voor christenen; dat geloof kon namelijk je dood betekenen…” In de periode dat Sang-Chul als gastarbeider in China werkte, verloor hij deze angst. Hij ontdekte de liefde van Christus en God vulde zijn hart. “Toen ik had besloten om Jezus te volgen, had ik een reden om telkens weer van China naar Noord-Korea te reizen. Ik deed mijn uiterste best om het Evangelie in Noord-Korea te delen; dat was mijn nieuwe levensdoel.”

In de jaren die volgen, reist Sang-Chul steeds heen en weer. Als hij in China is, krijgt hij onderwijs van plaatselijke christenen. In Noord-Korea gaat hij van plaats tot plaats en deelt hij het Evangelie.

“Ik denk er steeds meer over na hoe mijn eigen dood vruchtbaar kan zijn.”


Bijbel in schoenSang-Chul verbergt zijn Bijbel in een van zijn schoenenSang-Chul verbergt zijn Bijbel in een van zijn schoenen


Hoe hij dat doet? Dat is mij ook nog een beetje een raadsel. Wat ik wel weet, is dat hij eerst het vertrouwen van zijn landgenoten probeert te winnen. Als dat lukt, vertelt hij over Gods grote liefde. Sang-Chul haalt dan ook zijn kleine Bijbel tevoorschijn, die hij meesmokkelt in een van zijn schoenen.

In de jaren dat Sang-Chul evangeliseert, komen honderden (!) mensen tot geloof. Een ongekend aantal. Plotseling gebeurt waar Sang-Chul bang voor was: het netwerk van christenen wordt ontdekt. Op het nippertje kan onze moedige evangelist het land ontvluchten, maar veel medechristenen worden opgepakt en naar strafkampen gestuurd.

Sang-Chul voelt zich schuldig dat hij zijn broeders en zusters moest achterlaten en nu zelf in vrijheid leeft. Hij vraagt om gebed: “Mijn geloof is klein en ik ben erg zelfzuchtig… Bid om verandering.” Tegelijkertijd denkt hij na over de toekomst: “Ik denk er steeds meer over na hoe mijn eigen dood vruchtbaar kan zijn.”

Perplex


Toen ik dit voor de eerste keer las, was ik perplex. Sang-Chul vraagt om onzelfzuchtigheid? De broeder die jarenlang evangelist was op de gevaarlijkste plek op aarde? Degene die keer op keer de gevaarlijke reis tussen China en Noord-Korea maakte? Hij die nadenkt over hoe zelfs zijn dood vruchtbaar kan zijn?

Heere God, wees met deze broeder.
Maak mij alstublieft net zo onzelfzuchtig als Sang-Chul.
Geef mij ook iets van die heilige moed...

Ik hoop dat dit verhaal je ook hoop geeft voor Noord-Korea!
Terug naar overzicht
142 keer geraakt