Man wurgt vrouw omdat ze christen is

06-06-2016110 x geraaktleestijd 3 min
Een Ugandese man wurgde zijn vrouw omdat ze christen was geworden. Hij wilde ook zijn kinderen doden maar zij werden op het nippertje gered. “Onze moeder weigerde om mee te gaan naar het islamitisch ochtendgebed en onze vader begon haar te wurgen”, vertelt een zoon.

De 34-jarige Ugandees Awali Kaire verdacht zijn 30-jarige vrouw Mariam Nakirya ervan dat ze christen geworden was. Dat kwam omdat de plaatselijke imam hem had gevraagd waarom zijn vrouw en kinderen niet naar de moskee gekomen waren om te bidden. Ook hadden de kinderen de islamitische school niet bezocht. Omdat Awali regelmatig op zakenreis was, soms een maand lang, had de rest van de familie gelegenheid gehad op zondagen de kerk te bezoeken.

Op de vroege ochtend van 8 mei voerde Awali een reinigingsritueel uit en gaf zijn vrouw opdracht om hem te vergezellen tijdens het islamitisch ochtendgebed. “Onze moeder weigerde en onze vader begon haar te wurgen, terwijl ze om hulp riep,” herinnert een zoon. Awali verliet het huis nadat hij Mariam vermoord had en kwam twee uur later terug. Toen dwong hij zijn vijf kinderen in de leeftijd tussen vijf en twaalf jaar oud in een gat dat hij had gegraven in een aangrenzende tuin.

Schreeuwen
“We stribbelden tegen en begonnen te schreeuwen,” vertelt de zoon. “Buren kwamen aangehold, maar hij had al ons in het gat gegooid dat hij voor ons had gegraven.” De politie arriveerde, gewapend met traangas, geweren en wapenstokken voor het geval er problemen zouden ontstaan met de toegestroomde menigte. Zo werden de kinderen gered. Of de vader gevangen is genomen, is niet bekend.

Mariam was in augustus 2015 tot geloof gekomen, na een serie bezoeken van een evangelist die van deur tot deur ging. Twee van haar kinderen verblijven bij hun oma en de andere drie bij hun oom. “De kinderen zijn nog steeds getraumatiseerd en roepen huilend om hun moeder,” zegt de bezorgde tachtigjarige grootmoeder.
Terug naar overzicht
110 keer geraakt