Lezers RD steunen vervolgde christenen India

01-11-2018
Ieder jaar houdt Stichting Draagt Elkanders Lasten (afgekort ‘DEL’) een fondswerfactie onder het lezerspubliek van het Reformatorisch Dagblad. Tot onze grote vreugde heeft DEL dit jaar gekozen om zich in te zetten voor vervolgde christenen in India, in samenwerking met SDOK! De actie is met het verschijnen van deze STEM juist van start gegaan.

Coördinator van de DEL-actie is Ab Jansen, Aziëredacteur bij het Reformatorisch Dagblad. Als voorbereiding op de actie bezocht Ab eerder dit jaar met SDOK verschillende projecten in India, om verhalen te maken en projectpartners te spreken. We vroegen Ab om de actie uit te leggen.

Hoe is de DEL-actie ontstaan?
“We consumeren het hele jaar door nieuws. Dat nieuws gaat vaak over allerlei ellende waar anderen mee te maken hebben. Als krant wilden we niet alleen over al dat wereldleed berichten, maar er ook iets aan doen. Zo ontstond ooit het idee van een jaarlijkse lezersactie voor een mooi doel in het buitenland, in samenwerking met Nederlandse christelijke hulporganisaties.”

Wat houdt de actie in?
“Van begin november tot eind februari publiceren we tientallen verhalen in de krant en op de website van het RD. Door de verhalen laten we de nood zien en van daaruit roepen we de lezers op om de actie te ondersteunen met donaties. De actiepagina’s in de krant worden gesponsord door adverteerders.”
 "Ik maak me zorgen om de toekomst van het land, nu het hindoeïsme steeds verder lijkt te radicaliseren."

Waarom is dit jaar gekozen voor SDOK als partner?
“Het RD vindt de vervolgde kerk belangrijk. Het is een thema dat ik persoonlijk ook sterk op mijn hart heb. We hebben een goede relatie met SDOK en de organisatie staat dicht bij onze achterban.”

Verwoesting door vervolgingVerwoesting door vervolging


Als voorbereiding op de actie reisde je eerder dit jaar naar India. Wat kwam je tegen?
“Ik was al lange tijd niet in India geweest. Het was aangrijpend om te ontdekken dat de situatie voor christenen de afgelopen jaren flink verslechterd is. Ik maak me zorgen om de toekomst van het land, nu het hindoeïsme steeds verder lijkt te radicaliseren. De kwetsbaarste groep, die het meest te maken heeft met vervolging, bestaat uit kleinere gemeentes op het platteland, en in het bijzonder de predikanten. Zij hebben geen connecties met invloedrijke personen,  zoals de grotere gevestigde kerken meestal wel hebben. En zij zijn vaak zeer gedreven om het Evangelie te delen in hun dorp of regio. Bij deze groep vallen de zwaarste klappen. We zullen hen dan ook het meest tegenkomen in de verhalen tijdens de actie.”

Wat heb je gezien van het werk van SDOK?
“Ik ben onder de indruk geraakt van het werk dat met steun van SDOK gedaan wordt in India. We zijn op verschillende plekken in het land geweest. We waren er getuige van dat motorfietsen werden uitgedeeld aan predikanten in een geïsoleerd gebied; ze straalden van oor tot oor omdat ze nu hun gemeenteleden konden bezoeken en het Evangelie verder konden brengen. We liepen ook een aantal dagen mee met een organisatie die in actie komt wanneer christenen te maken krijgen met arrestaties of aanklachten. Die worden zo snel mogelijk bezocht, de borg wordt betaald en er wordt juridische hulp aangeboden. Belangrijk werk met grote impact, maar met te weinig middelen. Ook bezochten we een bijbelschool waar jonge christenen worden opgeleid tot predikant of evangelist. Deze jongeren zijn vol vuur, maar als je ze spreekt, krijg je ernstige verhalen te horen. Velen van hen zijn uit hun familie gestoten. Ze dragen een zware last op hun jonge leeftijd.”

Meer informatie over de DEL-actie is te vinden op www.steundel.nl en wekelijks op de sponsorpagina’s in het Reformatorisch dagblad (in ieder geval dinsdag en zaterdag).

Terug naar overzicht