Leestip: Voorbij de Jihad

19-07-2021
Wat is het ultieme blijk van liefde naar je familie? Voor de Pakistaanse Zakhira is dit het plegen van de jihad. Sterven en zoveel mogelijk ‘ongelovigen’ mee de dood in nemen. Maar God grijpt in.


Zakhira groeit op in een radicaliserend gezin in Pakistan. Als jong meisje krijgt ze met veel afwijzing te maken en ze heeft voortdurend het gevoel dat ze niet goed genoeg is. Haar vader is zo teleurgesteld dat hij een derde dochter heeft gekregen, dat hij haar na haar geboorte dagenlang weigert te zien. Wanneer ze op latere leeftijd met haar vader de markt bezoekt, vragen oude vrienden van hem: “Is dat die derde? Degene die je niet wilde zien?” Zakhira lijdt hieronder en verlangt diep naar acceptatie en de liefde van haar vader.

Zakhira ontdekt dat ze haar ouders trots kan maken door haar best te doen op school en door een goede moslim te zijn. Ze gaat naar een orthodox-islamitische school en leert daar dat christenen moslims afslachten en dat moslims moeten vechten tegen joden en christenen.

Zelfmoordmissie


Als ze de verhalen hoort over jihadisten uit de buurt die worden geëerd om hun daden, besluit ze dat het plegen van de jihad de ultieme manier is om haar familie te bewijzen dat zij van waarde is. Dankzij haar zelfmoordmissie zullen zij immers een plekje in de hemel krijgen, gelooft ze. “Ik zag mezelf al in de hemel mijn vader welkom heten, terwijl hij met verbazing naar het huis staart dat ik voor hem in het paradijs heb verdiend.”

Maar kort voor ze naar het trainingskamp vertrekt, krijgt Zakhira een vreemde droom. Op een begraafplaats ontmoet ze een man die straalt van licht. Hij nodigt haar drie keer uit om hem te volgen. Hij leidt haar weg van de begraafplaats naar een heel bijzondere omgeving. Als ze hem vraagt wie hij is, is zijn antwoord: “Ik ben de
Weg, de Waarheid en het Leven.”

De droom maakt allerlei vragen bij Zakhira los. Wie is deze man? Waarom noemde hij haar ‘Esther’ en ‘Mijn dochter’? En waarom voelt ze zich vol van vrede na droom op een begraafplaats - een onreine plek?

Nieuw leven


Niet lang na de droom komen er verschillende christenen op haar pad. In het geheim begint Zakhira de Bijbel te lezen en ontdekt ze Wie de man uit haar droom is. Ze komt tot geloof in de Heere Jezus. Deze verandering weet ze lang voor zichzelf te houden, maar zodra het openbaar komt, ziet Zakhira de dood in de ogen.

Tegenover verschillende imams moet zij zich verdedigen. Die gesprekken lopen anders dan verwacht. God staat haar op bijzondere manieren bij en uiteindelijk krijgt Zakhira de kans om haar woonplaats en land te
ontvluchten. Ze verandert haar naam in Esther, de naam die Jezus haar in de droom gegeven heeft.

Esther gaat een nieuw leven tegemoet, waarin ze door gevaarlijke situaties heen steeds weer op God leert vertrouwen. Uiteindelijk wordt zij in staat gesteld om haar ervaringen met anderen te delen. Esthers verhaal laat zien hoe God oog heeft voor het individu en nog steeds Saulussen in Paulussen verandert.

Nieuwsgierig geworden?
Bestel het boek in onze webwinkel!

Let op: van maandag 2 augustus tot en met vrijdag 13 augustus is ons kantoor gesloten. Bestel uw boek daarom uiterlijk woensdag 28 juli.
Terug naar overzicht
Drie boekentips voor deze zomer

Drie boekentips voor deze zomer

Op zoek naar inspirerende boeken voor tijdens de vakantie? In deze podcast deelt SDOK-directeur André van Grol zijn drie favorieten.

Ontdek ze nu