“Vóór het eind van het jaar ben ik vermoord”

06-04-2018
Stadsbeeld van India
Extremisten vallen bezoekers van een christelijk festival aan met ijzeren staven, stokken en bijlen. Hoewel politiebescherming is toegezegd, komt de politie veel te laat opdagen.“Ze zeggen dat ze me vóór het eind van dit jaar vermoorden.” In de ogen van ‘Arun’ is de angst te lezen. Hij vertelt openhartig over de moeilijkheden waarin hij verzeild raakte toen hij begon als voorganger van een kleine gemeente op het platteland van India. Om hem heen zitten nog  zes voorgangers in een kring. Verschillende verhalen, maar met dezelfde ingrediënten: bedreiging, mishandeling, kerkjes die in brand worden gestoken.

India steeg het afgelopen jaar naar de elfde plaats op de ranglijst christenvervolging van Open Doors. Vijf jaar geleden stond India nog ‘slechts’ op plek 31. Het aantal (bekende) incidenten verdubbelt ieder jaar. Wekelijks ontvangen we berichten van voorgangers die in elkaar geslagen of gearresteerd worden – vaak een combinatie van beide. Meerdere voorgangers zijn de afgelopen jaren vermoord. Wat is er aan de hand in India?


De tactiek lijkt duidelijk:
verwoest de kerk, bedreig de voorganger en de gemeente verdwijnt vanzelf

Zuiveren
Het meeste geweld tegen christenen komt van radicale hindoegroeperingen, waarvan de RSS de bekendste is. Deze groepen willen India zuiveren van alle andere religies. Bij de parlementsverkiezingen van 2014 kwam de conservatieve partij BJP aan de macht en werd Narendra Modi minister-president. Sindsdien is de situatie sterk verslechterd. Volgens Indiase christenen houdt de BJP radicale hindoegroeperingen als RSS de hand boven het hoofd, waardoor deze groepen carte blanche hebben om christenen en andere religieuze minderheden te vervolgen.

Tactiek
De intensiteit van vervolging van christenen verschilt sterk per regio. Wanneer we kijken naar de vele incidenten in de afgelopen jaren, vallen twee zaken op: het geweld richt zich vooral op voorgangers die actief het Evangelie delen. Daarnaast is er veel sprake van het beschadigen of verwoesten van kerkgebouwen in hindoedorpen. De tactiek lijkt duidelijk: verwoest de kerk, bedreig (of vermoord) de voorganger en de gemeente verdwijnt vanzelf.


Een aantal incidenten uit 2017:Januari


Voorganger Shaga John wordt in elkaar geslagen door een groep hindoes omdat de gemeente een kerk wil bouwen op een stuk grond dat al decennialang in haar bezit is. (video van de mishandeling door extremisten)

Februari


Gandham wordt door tien jonge mannen mishandeld nadat hij in het ziekenhuis voor een gemeentelid heeft gebeden. Enkele dagen later wordt Gandham onwel en belandt hij net op tijd op de intensive care.
Voorganger Gandham in het ziekenhuisVoorganger Gandham in het ziekenhuis


Maart


Extremisten vallen bezoekers van een christelijk festival aan met ijzeren staven, stokken en bijlen. Hoewel politiebescherming is toegezegd, komt de politie veel te laat opdagen.

April


Op palmpasen worden vijf kerken aangevallen door groepen hindoes. Voorganger Krishna wordt in elkaar geslagen en gearresteerd. Ook andere voorgangers en hun vrouwen worden vastgezet.

Mei


Het huis en de kerk van voorganger John en zijn zwangere vrouw gaan in vlammen op, kort nadat ze gewaarschuwd zijn om uit het gebied te vertrekken.

Juni


Christelijke gezinnen in een hindoedorp krijgen geen water meer voor hun land.Christelijke gezinnen in een hindoedorp krijgen geen water meer voor hun land.

Christelijke gezinnen in een hindoedorp krijgen geen water meer voor hun land. Ze moeten eerst hun geloof afzweren en hindoerituelen uitvoeren.

Juli


Voorganger Sultan (47) die ook een school voor arme kinderen leidt, wordt van dichtbij doodgeschoten door twee mensen op een motor.

Abhay wordt van de preekstoel gesleurd


Augustus


Voorganger Daniël wordt bij de ingang van de kerk opgewacht en aangevallen door vijf mannen. Daniëls vader, die zijn zoon te hulp komt, wordt ook mishandeld.

September


Abhay Sagar (37) wordt van de preekstoel gesleurd en ernstig mishandeld. Hij raakt zijn gehoor kwijt.

Oktober


Karan (18) zit twaalf dagen vast omdat hij op social media anti-hindoecommentaar zou hebben geplaatst. Hij ontkent dit en zegt dat hij erin geluisd is. Karan is al langer doelwit van hindoes omdat zijn vader voorganger is.

November


Zes christenen worden mishandeld en gearresteerd nadat ze hebben gebeden voor een zieke vrouw.
Christenen werden gearresteerd nadat ze baden voor een zieke vrouwChristenen werden gearresteerd nadat ze baden voor een zieke vrouw


December


Broeder Oommen wordt toegetakeld met een boomtak omdat hij een boekje met het Evangelie weggeeft. Hij raakt ernstig gewond aan zijn oog.


Namens christenen in India roepen we u op tot gebed! Bid dat de situatie verandert en dat vervolgers niet langer ongestraft hun gang kunnen gaan. Bid om moed en standvastigheid voor christenen, in het bijzonder voor voorgangers. Bid om Gods bescherming.
Stuur mij verhalen via de e-mail
Terug naar overzicht