“Elke minuut gevangenschap was van waarde”

24-03-2023
De 28-jarige diaken Vyacheslav Koldiaev is begin deze maand vrijgelaten uit een Russische gevangenis. Bij de gevangenispoort werd hij begroet door medechristenen die hem bloemen gaven en feliciteerden. Ze knielden en dankten God voor de vrijlating. Daarna ging Vyacheslav naar huis om herenigd te worden met zijn familie.

Zijn kerk is dankbaar. “We zijn blij u te kunnen meedelen dat de gevangenisstraf van onze broeder is afgelopen. De afgelopen tijd was niet gemakkelijk voor zijn familie en kerk.”

Vyacheslav weer samen met zijn vrouw AnnaVyacheslav weer samen met zijn vrouw Anna


Vyacheslav zat twee jaar gevangen vanwege een beschuldiging van ‘het gebruik van geweld dat het leven van ambtenaren in gevaar bracht’. Vyacheslav is opgepakt omdat hij een kerkgebouw in Archangelsk tegen een sloopploeg wilde beschermen. Ondanks overtuigend bewijs van zijn onschuld, werd hij toch veroordeeld. Hij schreef zijn vrouw in november 2021: ‘Het verlangen van mijn hart is dat God wordt verheerlijkt in elk aspect van mijn leven, in alle plannen, gedachten en daden. Ik zit alleen in een cel en getuig aan mijn medegevangenen, de inspecteur en iedereen die hier een uniform draagt. Ik bid voor mijn leven hier en probeer ieder die God zoekt, te vinden.’

"God had een verlangen voor de kerk, een missie achter de tralies"


Vyacheslav steunde een kerkelijke gemeente waar hij eerst lid van was. De kleine baptistenkerk had al problemen sinds 2016. Particuliere projectontwikkelaars en het stadsbestuur waren een gerechtelijke procedure begonnen om grond te claimen waarop een deel van het kerkgebouw stond. De stad had plannen om in het gebied appartementen en een winkelcentrum te bouwen. Via de rechter verklaarden de projectontwikkelaars dat een deel van het kerkgebouw illegaal gebouwd was. De kerk verklaart dat het gebouw over alle nodige bouwvergunningen beschikt.

Vyacheslav krijgt bloemen van de kerkVyacheslav krijgt bloemen van de kerk


Gods verlangen


Drie jaar lang deden sloopteams herhaaldelijk pogingen om het betwiste deel af te breken, maar telkens als ze kwamen, verzamelden kerkleden zich en verhinderden ze op een vreedzame manier de sloop. Dit gebeurde ook op 24 september 2020, de dag waarop Vyacheslav werd gearresteerd. Het is nog steeds onduidelijk waarom hij werd opgepakt, maar Vyacheslav zag de situatie als een roeping van God. Hij schreef tijdens zijn gevangenschap: "God had een verlangen voor de kerk, een missie achter de tralies. Hij bedacht het beste voor Zijn Kerk, ik moest alleen instemmen met deze weg (ik en mijn echtgenote ook) en dat hebben we lang geleden al gedaan."

Het gezin Koldiaev heeft twee zonen. Een van hen liep tien dagen voor het prces van zijn vader begon, één hersenletsel op door een val die hij maakte. Anna Koldiaev zei hierover: “Wees niet te verdrietig voor ons gezin. Dit is slechts een klein deel van het verdriet dat de kinderen van God dragen.”

Veel kaarten


Vyacheslav ontving tijdens zijn gevangenschap brieven en kaarten uit alle delen van de wereld, ook uit Nederland. Toen Vyacheslav hoorde over de schrijfactie, vroeg hij om extra kaarten met bijbelteksten die hij kon uitdelen aan ongelovige medegevangenen.

Hij reageerde met de woorden: "Beste vrienden, ik dank u voor uw meeleven met mij en mijn familie en voor de financiële steun in deze moeilijke situatie. Dank voor de gebeden die u onophoudelijk naar de troon der genade stuurt - velen van u leveren een geweldige bijdrage door voor mijn gezin en familie door voor mij te bidden; uw steun was duidelijk en daardoor heeft God machtige en wonderbaarlijke dingen gedaan. Velen hebben over God gehoord, velen hebben antwoorden gekregen op hun vragen, velen zijn getroost. Deze weg is niet tevergeefs afgelegd, deze weg is elke minuut waard!"

Terug naar overzicht