Lange gevangenisstraffen voor christenen in Sudan

30-01-2017
Afgelopen zondag werden in Sudan drie christenen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. De mannen, onder wie een Tsjechische hulpverlener die levenslang kreeg, hielpen in Sudan slachtoffers van vervolging. SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk) vraagt aandacht en gebed voor de situatie van deze christenen.

De Sudanese Abdulmonem Abdumawla en voorganger Hassan Abduraheem en de Tsjechische hulpverlener Petr Jasek werden in december 2015 gearresteerd en zaten acht maanden vast voordat ze officieel beschuldigd werden van verschillende ernstige misdaden tegen het land. De uitspraak was op zondag 29 januari.

Spionage en staatsondermijning
De rechter veroordeelde Petr Jasek tot een levenslange gevangenisstraf (in Sudan is dat gelijk aan twintig jaar) voor spionage, zes maanden voor het verspreiden van geruchten die de autoriteit van de staat ondermijnen, een boete van omgerekend €15.000 voor het illegaal werken voor een ngo en nog drie jaar voor drie andere overtredingen. De beide Sudanese broeders werden veroordeeld tot tien jaar cel voor medeplichtigheid aan spionage en nog eens twee jaar voor het aanzetten tot haat en het verspreiden van staatsondermijnende geruchten. De advocaten gaan in beroep tegen de uitspraak.

"Ze wilden alleen helpen"
Petr Jasek, die twintig jaar ervaring heeft in de medische hulpverlening, assisteerde onder andere SDOK en haar zusterorganisaties bij het geven van hulp en medische zorg aan christenen in verschillende landen in Afrika. De zaak tegen hem en de twee Sudanese christenen draait om het helpen van Ali Omer, een gewonde man uit Darfur. Jasek zocht hem op in Khartoem en doneerde een bedrag voor medische hulp. “Dit zijn geen spionnen”, zei een woordvoerder van Voice of the Martyrs, de Amerikaanse zusterorganisatie van SDOK. “Ze waren niet bezig met het ontketenen van een opstand. Ze hebben geen politieke drijfveren. Het enige wat ze wilden doen, was dienen en helpen.”
Terug naar overzicht