Jaloersmakende evangeliedrang

19-09-2016
Christenen in Birma blijven het Evangelie delen.
Radicale boeddhisten doen hun uiterste best om de groei van de kerk in Birma te stoppen. Inmiddels is zelfs evangeliseren strafbaar. Toch blijven christenen onverstoorbaar en moedig vertellen over de liefde van God.

Inzali, een moedige vrouw, is een van de dragers van de goede boodschap. Heel haar leven is gericht op één ding: anderen vertellen over de Heere Jezus. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot. “Hoe vaker we het Evangelie verspreiden en het Woord van God prediken, hoe meer problemen we krijgen”, vertelt ze. Toch is ze vastbesloten. “Gods liefde voor alle mensen heeft mijn hart geraakt. Ik ken de Waarheid en die Waarheid moet ik delen. Ik kan niet anders.”

In Birma wonen ruim 54 miljoen mensen. Zo’n driekwart van hen is boeddhist. Christenen, een minderheid, hebben te maken met vervolging door de overheid. In toenemende mate proberen boeddhisten ook een stokje te steken voor de groei van het christendom.

“Bid voor me. Bid dat ik in staat blijf om het Evangelie te delen."


Tegenstand
Onlangs diende een radicale groepering een wetsvoorstel in waarbij burgers voortaan toestemming van de overheid moeten krijgen om het boeddhisme te verlaten. Ook komt het voor dat christenen worden verstoten uit hun familie of dorp. Soms worden ze zelfs vermoord. Birmese soldaten verkrachtten en vermoordden twee jonge vrouwen die evangeliseerden in een boeddhistisch dorp. Evangelisatie kan ook worden bestraft met een jaar gevangenisstraf. In alles ervaren christenen in Birma tegenstand. Toch klinkt het Evangelie; kerken kiezen er zelfs voor om zich actief bezig te houden met evangelisatie.

God gebruikt Inzali’s getuigenis om te werken in de levens van haar landgenoten. Haar gemeente groeit snel; steeds weer komen mensen tot geloof. Zelfs diegenen die eerst niets van Inzali’s boodschap willen weten, komen later terug. Een van hen was een zieke man. Hij liet de evangeliste bij zich komen en vroeg haar om vergeving. Inzali vergaf de man en bad samen met hem. Samen bezochten ze het ziekenhuis. De man kwam tot geloof.

"We prediken dat God een God van liefde is. Daarom geven wij onszelf"  


Vrijgevig
Naast het delen van het Evangelie delen Inzali en andere evangelisten gul uit eigen zak aan gelovigen en niet-gelovigen. “We prediken dat God een God van liefde is. Daarom geven wij onszelf”, zegt Inzali. Ze staat er inmiddels om bekend dat ze graag helpt, daarom komen mensen naar Inzali toe. Zelfs boeddhistische monniken wagen de stap, ze horen namelijk wonderlijke dingen over haar God.

Het werk van de evangeliserende gemeenten wordt rijk gezegend. Inzali vraagt ons om haar werk te dragen door gebed. “Bid voor me. Bid dat ik in staat blijf om het Evangelie te delen. Bid dat veel mensen hierdoor gered worden en dat nieuwe gelovigen groeien in hun geloof. Bid om groei van alle kerken.”
Terug naar overzicht