Het verhaal van Mira

21-03-2018142 x geraakt
Sinds Mira christen is, wordt ze opgejaagd door haar familie... | Beeld: stockfoto
Toen Mira christen werd, kon het volgens haar familie niet anders dan dat ze een psychische stoornis had. “Ze gaven me een injectie en ik raakte buiten kennis. Niet lang erna werd ik wakker in een psychiatrisch ziekenhuis waar ze me elektrische schokken toedienden.”

De ontmoeting met Mira vindt plaats in een kerk. Vanwege de veiligheid is het niet mogelijk om bij haar thuis af te spreken. Om de twee weken verhuist ze naar een andere plek om uit handen van haar familie te blijven. Sinds haar vlucht een jaar geleden, wordt er voortdurend naar haar gezocht. Tijdens een openhartige ontmoeting deelt ze haar aangrijpende verhaal.

Mira: "Ze dwongen me om een gezichtsbedekkende sluier te dragen."Mira: "Ze dwongen me om een gezichtsbedekkende sluier te dragen."


Besneden als tienjarige


Mira groeit op in een toegewijd moslimgezin. Maar als jong meisje is haar kennismaking met de islam verre van positief. “Er werd me geleerd dat je als vrouw de helft van de waarde bent van een man. Ze vertelden me verder dat in de hel meer vrouwen zijn dan mannen. Ze dwongen me als kind verder om een gezicht bedekkende sluier te dragen. Er werd gedreigd dat als een man je haar ziet, Allah je in de hel midden in het vuur aan je haren ophangt. Op mijn tiende jaar werd ik besneden en dat was een verschrikkelijke ervaring. Er zijn nog steeds momenten dat ik aan deze gebeurtenis terugdenk.”

Vanwege deze ervaringen lukt het Mira niet om zich het islamitische geloof eigen te maken. Na haar schooltijd studeert ze Frans en gaat ze bij een krant werken als vertaler. Ze wordt uitgehuwelijkt en krijgt drie dochters. “Ik merkte dat ik steeds meer loskwam van de islam en besloot uiteindelijk om te stoppen met geloven. Dit heb ik ook openlijk tegen mijn familie gezegd. Mijn man was er ondersteboven van, maar hij heeft mijn keuze uiteindelijk wel geaccepteerd. Vanaf dat moment begon ik een zoektocht naar de ware God. Ik geloofde namelijk wel dat er een god moest zijn.”

“Een God die zichzelf opoffert om ons van de zonde te redden, heb ik in geen enkele andere religie gevonden.”


Wie is de ware God?


Mira verdiept zich in allerlei religies: het hindoeïsme, het boeddhisme, het jodendom en ook het christelijk geloof. “In Jezus vond ik de God naar wie ik mijn hele leven naar op zoek was. Een God die mens werd om andere mensen te redden. Een God die zichzelf opoffert om ons van de zonde te redden, heb ik in geen enkele andere religie gevonden.”

Door de confrontatie met de liefde van Jezus komt Mira op een punt dat ze niet anders kan dan besluiten om christen te worden en Hem te volgen. “Vanwege mijn blijdschap over het vinden van de ware God, kon ik niet zwijgen en vertelde ik aan iedereen dat ik christen was geworden. Mijn man was helemaal in shock en wist niet hoe hij hier op moest reageren. Je bekeren tot het christendom was in zijn ogen nog erger dan helemaal niet meer geloven. Mijn man stuurde verschillende imams naar me toe die me moesten overtuigen om weer moslim te worden.”

“Toen ik wakker werd, bleek ik in een psychiatrisch ziekenhuis te zijn beland.”


Wakker in een psychisch ziekenhuis



Mira: "Toen ik wakker werd, verklaarden ze mij geestelijk gestoord..."Mira: "Toen ik wakker werd, verklaarden ze mij geestelijk gestoord..."


Als Mira in eerste instantie weigert terug te keren naar de islam, voert haar familie de druk op. “Ze sloten me op in een kamer. Huilend probeerde ik mezelf te verdedigen. Ze gaven me een injectie waardoor ik buiten kennis raakte. Toen ik wakker werd, bleek ik in een psychiatrisch ziekenhuis te zijn beland. Er werd verteld dat ik psychisch gestoord was. Er stonden vier artsen rond mijn bed die vroegen waarom ik de islam had verlaten.
 
Recht op de man af werd me gevraagd of ik van mening was dat de profeet Mohammed een leugenaar was. Toen ik die vraag bevestigend beantwoordde, reageerden ze: ‘Je bent echt gek.’ Mijn reactie was meteen: ‘Oké, dan zijn Albert Einstein, Marie Curie en andere grote wetenschappers die niet in Mohammed geloven ook gek?’ Ik kreeg elektrische schokken en injecties toegediend. Ook moest ik medicijnen slikken waardoor ik in een comateuze toestand terecht kwam.”

“Als je buiten bent, kun je weer geloven wat je wilt…”


Toegeven dan maar?


De artsen vertellen Mira dat ze aan vier verschillende soorten psychische ziekten lijdt. Er is één arts die het voor haar opneemt en begrip toont voor haar situatie. “Het was de enige arts die zei dat ik niet gek was. Hij adviseerde me om te zeggen dat ik weer moslim wilde worden. Dat was de enige manier om uit de psychiatrische inrichting te  komen. Hij fluisterde me toe: ‘Als je buiten bent, kun je weer geloven wat je wilt.’ Ik heb zijn advies opgevolgd en begon weer mee te doen met de  gebeden om daarmee iedereen ervan te overtuigen dat ik weer een echte moslim was geworden. Na enige tijd groeide het vertrouwen en mocht ik naar huis. Wel moest ik de rest van mijn leven medicijnen slikken om te voorkomen dat ik weer ‘vreemde’ gedachten zou krijgen.”

Gevangen


Mira – die inmiddels gescheiden is – gaat bij haar moeder wonen. “Mijn moeder maakte me helemaal kapot. Mijn telefoon en laptop werden afgepakt, waardoor ik niet met de buitenwereld kon communiceren. Ook moest ik de hele dag op mijn kamer blijven. Mijn ex-man zorgde voor de kinderen en ik mocht ze één keer per week zien. Ik lag de hele dag op bed en keek tv omdat ik niet in staat was om iets te doen. Ze controleerden ook of ik mijn medicijnen slikte. Er werd vaak gezegd: ‘Doe je mond open, we willen zien of de tablet echt op je tong ligt.’ Vanwege de medicijnen had ik een verlaagd bewustzijn en raakte ik in een zware depressie. Ook moest ik veel huilen.”

Kiespijn


Na drie jaar krijgen de moeder van Mira en de andere familieleden er meer vertrouwen in dat ze zelf haar medicijnen inneemt en wordt ze niet meer gecontroleerd. Vanaf dat moment stopt ze met slikken. Als Mira’s dochter een keer op bezoek komt, kan ze haar smartphone gebruiken en checkt ze na drie jaar voor het eerst haar facebooktijdlijn. Veel mensen hadden berichten gestuurd en vroegen zich af wat er met Mira was gebeurd. “Ik zag verschillende berichten van de directeur van de krant waar ik werkte. Ik schreef hem wat er met me gebeurd was en hij bood meteen aan om te helpen me te bevrijden.”

Mira bedenkt een plan. “Ik vertelde mijn moeder dat ik last van kiespijn had en graag naar de tandarts wilde, een stukje verderop bij ons in de straat. Ik mocht gaan, maar kreeg op het hart gedrukt dat ik weer snel moest thuiskomen. Dit moment heb ik aangegrepen om te vluchten. Ik nam een taxi en ging naar het huis van de directeur van de krant waar ik voor werkte.”

Gods bescherming


De werkgever van Mira regelt dat ze kan wonen in het huis van zijn vriendin. Na korte tijd wordt de directeur verliefd op Mira en dat veroorzaakt jaloezie bij zijn vriendin. “Ik wilde helemaal geen relatie met de directeur en hield hem op afstand. Ik heb ontslag genomen en ben als tolk bij een reisbureau gaan werken. De directeur van dat reisbureau was een Koptisch christen en ving me goed op. Uit boosheid heeft de vriendin van mijn voormalige directeur mijn moeder gebeld en gezegd waar ik woonde. Toen ik op die bewuste dag thuis kwam, voelde ik me heel ongerust, zonder te weten wat de reden daarvoor was. Ik heb mijn spullen gepakt en ben vertrokken. Later hoorde ik dat kort na mijn vertrek mijn familie op de stoep stond. Het is Gods bescherming geweest dat ik op dat moment niet thuis was.”

Mira moet regelmatig verhuizen om uit handen van haar familie te blijvenMira moet regelmatig verhuizen om uit handen van haar familie te blijven


Opnieuw gered


De directeur van het reisbureau regelt een nieuw onderkomen voor Mira, maar het gevaar is nog niet geweken. “De vriendin van mijn oude baas had aan mijn familie ook het adres doorgegeven van het reisbureau waar ik werkte. Op een dag voelde ik me niet lekker en om die reden was ik thuisgebleven. Juist op die dag kwamen ze langs. Mijn baas zei  tegen mijn ouders dat ik sinds drie weken niet meer bij het reisbureau werkte. Om het verhaal geloofwaardig te laten klinken, voegde hij eraan toe: ‘Ze heeft de laptop van de zaak meegenomen, dus als u weet waar ze is, zou u mij dan willen informeren?’ Het was het beste antwoord dat hij kon geven.”

Een goede God


Haar werk bij het reisbureau heeft Mira vanwege haar veiligheid moeten opzeggen en op dit moment heeft ze geen andere baan. Ze leeft bij de dag en probeert niet te veel met de toekomst bezig te zijn, want die is onzeker, ook doordat ze regelmatig moet verhuizen. Af en toe heeft ze nog contact met haar kinderen. Ondanks haar wanhopige situatie ervaart ze haar leven echter niet als hopeloos. “Ik heb contact met een goede God, de enige echte God. Ik ervaar Hem binnenin mij. Alle momenten dat ik in gevaar was, scheen Hij met Zijn licht op mij. Hij liet me ontsnappen. Het leven met Jezus is beter dan wat dan ook. Ondanks al deze vervolging ervaar ik vreugde in Hem.”

Wat we doen voor Mira


SDOK helpt vrouwen als Mira. We zorgen voor veilige verblijfplaatsen waar ex-moslims die op de vlucht zijn voor hun familie, tijdelijk kunnen verblijven.

Geef voor christenen zoals Mira
Stuur mij verhalen via de e-mail
Terug naar overzicht
142 keer geraakt