Het hart van voorganger Han

22-05-2017
Han werd na 23 jaar werk onder Noord Koreannen wreed vermoord
De net afgestudeerde Han Chung-Ryeol (26) deed hetzelfde als Abraham. Hij gehoorzaamde God en ging op weg naar het beloofde land.

Han werd na zijn opleiding gevraagd om een kleine kerk in de Chinese grensplaats Changbai te leiden. Toen Han goed en wel aan het werk was, brak er een hongersnood uit in Noord-Korea. Er stierven honderdduizenden Noord-Koreanen. Degenen die konden ontsnappen naar China waren wanhopig op zoek naar eten, kleding en medicijnen.

Onmogelijk om niets te doen
Han had van tevoren nooit gedacht dat hij voor Noord-Koreaanse vluchtelingen zou gaan zorgen. Hij deed eenvoudig wat God hem te doen gaf. “Het deed er niet toe of we dit werk wilden doen of niet. De Noord-Koreanen bleven komen, zwaar ondervoed, stervend. Als je hen in de ogen keek, was het onmogelijk om niets te doen”, vertelt Han’s vrouw.

Han zorgde samen met zijn gemeente voor eten, kleding en medicijnen. En dat niet alleen, hij gaf dit samen met het Woord van God. Het werd al snel bekend onder Noord-Koreanen dat ze hulp konden vinden bij gebouwen met een kruis erop.

Het hart van Han
De 23 jaar die volgden, bleef Han werken onder Noord-Koreaanse vluchtelingen. Als Noord-Koreanen over Han spreken, dan zeggen ze altijd dat ze zijn hart konden zien. Bedenk hierbij dat dit in Noord-Korea heel ongewoon is. Het is al daar al ongebruikelijk iets te geven zonder iets terug te verlangen. Dat de vluchtelingen voedsel, kleding of een rijstkoker kregen, moest hen al iets doen.

Pas als Noord-Koreanen iemands hart te zien krijgen, pas als ze het Evangelie zien in iemands leven, durven ze het aan de ideologie die hen tot slaaf maakte achter zich te laten om de smalle weg naar het Koninkrijk van God te nemen.

Er gingen geruchten rond dat Noord-Korea Han uit de weg wilde ruimen


De Noord-Koreaan 'Sang-Chul' vertelt hierover: “Voorganger Han hield onvoorwaardelijk van ons en behandelde ons liefdevol. Ik voelde zijn hart. Hoe vaker ik hem ontmoette, hoe meer ik merkte dat zijn hart gevuld was met Gods liefde. Daardoor realiseerde ik me dat het christendom echt is.”

Het beloofde land
Het werk van de Chinese voorganger had uiteindelijk grote gevolgen. Han stond al langer op de lijst met ‘vijanden van de staat’: er gingen geruchten rond dat Noord-Korea hem uit de weg wilde ruimen. Han ging door met zijn werk en betaalde met een hoge prijs: hij werd vorig jaar wreed vermoord. Zijn lichaam werd bij de grens met Noord-Korea teruggevonden. Han was gehoorzaam tot in de dood. Ook hij mocht naar het beloofde land.
Stuur mij verhalen via de e-mail
Terug naar overzicht