Gestolen toekomst? James' vrouw stierf bij een aanval

12-07-2021
Kort voor de dood van zijn vrouw Mary, heeft James een gesprekje met haar over hertrouwen als één van hen zou sterven. James zegt dat hij eerst wil sterven zodat hun twee dochters een moeder hebben die voor hen zorgt. Mary plaagt hem door te zeggen dat zij opnieuw zou trouwen. Maar ze wordt serieuzer als ze vertelt dat ze het gevoel heeft dat zij als eerste zal sterven.

James denkt niet meer terug aan het gesprek, totdat Mary wordt gedood tijdens een aanval op hun christelijke dorp in centraal-Nigeria. James is op dat moment in een ziekenhuis in de stad om bloed te doneren. Daarna belt hij naar huis. Mary zegt hem dat hij niet naar huis moet komen want ze heeft geweerschoten gehoord in een naburig dorp en ze wil niet dat hij naar huis reist tijdens gevechten.

Ze is zich er niet van bewust dat op dat moment Fulani-extremisten de gehele regio rond de stad Jos aanvallen. Die zaterdag 23 juni trekken vanaf zeven uur ’s ochtends zwaarbewapende militanten door het gebied. Ze schieten op mensen en steken huizen in brand.

Kogel


Mary belt James even later huilend op om te vertellen dat de militanten hun dorp zijn binnengevallen. Daarna pakt ze haar tweejarige dochter Melody op en rent met haar zesjarige dochter Marvelous achter zich aan naar de omringende bossen. Maar ze lopen rechtstreeks in de armen van de extremisten.

Marvelous krijgt een klap op haar hoofd en raakt bewusteloos, terwijl Melody in haar maag wordt geschoten. De kogel gaat door het lichaam van de peuter en komt terecht in haar moeders borst. Mary sterft meteen. De meisjes liggen tot ’s avonds bij het lichaam van hun dode moeder totdat iemand hen vindt.

“Waarom stond de God die wij dienen, dit toe?”


Pas de volgende ochtend hoort James van zijn zus dat zijn vrouw is gedood en dat zijn dochters leven. Tijd om te rouwen is er niet. Haastig vertrekt hij met Melody naar het ziekenhuis. Twee maanden blijven ze in het ziekenhuis. Melody wordt enkele keren geopereerd om haar darmen te herstellen.

Massabegrafenis


James mist de begrafenis van zijn vrouw. Zij en vijfentachtig andere slachtoffers krijgen een haastige massabegrafenis. James is gevuld met verdriet en vragen. “Als ik van tevoren wist dat ik op mijn negenentwintigste weduwnaar zou zijn, zou ik dan zijn getrouwd? Waarom stond de God die wij dienen, dit toe? Waarom ik?”

Veel Nigeriaanse vrouwen verliezen hun man door het geweld in noord-Nigeria, maar dat mannen hun vrouw verliezen, komt minder vaak voor. Islamitische militanten doden vaak mannen omdat ze weten dat zij het gezin onderhouden. James verliest ook zijn huis. Hij en zijn familie wonen in een kamp voor lokale vluchtelingen. De Fulani-extremisten, die uit de buurt komen, hebben de huizen en het land van de verdreven christenen in bezit.

 “God is goed! Ik ervaar dat we een levende God hebben, Die me nooit zal verlaten.


Marvelous vertelt James dat de man die haar moeder doodde, als buurtgenoot bij hen thuis kwam en bij hen at. “Hij is een van de mannen die zorgde dat mama naar Jezus ging”, zei Marvelous terwijl ze hem bij naam noemt.  Ondanks het verlies van zijn vrouw en huis is James dankbaar dat hij zijn dochters nog heeft. Zijn ouders helpen bij de zorg voor de meisjes als hij aan het werk is.

Bestolen

 
Wekenlang is James ziedend van woede als hij denkt aan de mannen die zijn vrouw vermoordden. “Ik wilde hen niet eens zien”, vertelde hij. Als christen weet hij van vervolging, maar hij had nooit verwacht dat het hem zou overkomen. Het voelt alsof hij van zijn toekomst is bestolen.

Kortgeleden heeft James een graad in de studie milieu en gezondheid gehaald en ook de verplichte maatschappelijke dienst van twee jaar vervuld. De familie kon leven van de boerderij en hij overwoog om zijn master in publieke gezondheid te halen. Maar nu is zijn boerderij verdwenen, zijn vrouw gestorven en moet hij zijn dochters onderhouden.

God is goed


Een zusterorganisatie van SDOK steunt hem (zie kader). “Ik voel dat mensen om mij geven”, zegt hij. De steun van zijn christelijke familie sterkt zijn geloof. “God is goed! Ik ervaar dat we een levende God hebben, Die me nooit zal verlaten." James vindt het nog steeds moeilijk om militante Fulani die zijn dorp aanvielen en zijn vrouw doodden, tegen te komen, maar hij is begonnen met hen te groeten toen hij ging kijken bij zijn land. Vergeven kost tijd.

James vraagt zich nog steeds af waarom de Heere ervoor koos zijn vrouw weg te nemen en niet hem, maar hij ziet dat God voor hem zorgt. “Ik voel me door Hem geliefd.”

Bid mee


James vraagt u te bidden voor hemzelf en zijn dochters Marvelous en Melody en ook voor alle Nigeriaanse christenen die familieleden, huizen en land zijn kwijtgeraakt. “Bid dat God ons sterk maakt in ons geloof en in onze behoeften voorziet.”

Terug naar overzicht
Dankzij u steunt SDOK James en anderen

Dankzij u steunt SDOK James en anderen

SDOK droeg bij aan de kosten voor schoolgeld, kleding, medische zorg en traumazorg voor het gezin.

Steun christenen als James