Ex-gevangene en christen Petr Jasek in Nederland

16-10-201824 x geraakt
Onderaan het artikel staan de data waarop Petr spreekt.

Ze noemden hem vies varken of vuile rat. Ze sloegen hem met een stok. Hij moest de wc schoonmaken met zijn blote handen. Petr Jasek, christen uit Tsjechië, zat in Sudan gevangen met IS-jihadisten als celgenoot. Ondanks de marteling en vernedering ervoer hij een diepe vrede, zoals hij nog nooit had meegemaakt.

Petr Jasek, regiomanager Afrika van Voice of the Martyrs, een zusterorganisatie van SDOK, reisde in december 2015 naar Sudan om na te gaan hoe de situatie daar voor christenen was. Vlak voor zijn vertrek wordt Petr opgepakt.

Islamitische gebedsoproep
In de eenpersoonscel waarin Petr om half twee ’s nachts terecht komt, liggen al zes mannen. “Rond half zes werd ik gewekt door de islamitische gebedsoproep. De mannen wezen me waar ik moest staan zodat zij niet naar me hoefden te kijken terwijl ze baden. Daarna vroegen ze of er nog nieuws was. Ik vertelde over de aanslag in Parijs waarbij 129 mensen omkwamen. Daarop sprongen ze op en schreeuwden minutenlang ‘Allahu Akbar!’ Ik wist meteen met wat voor soort gasten ik in de cel zat. Uit angst deelde ik geen nieuws meer.”
 
Slaaf
Petr is in de benauwde cel omringd door mannen die vijf keer per dag hardop bidden en hardop of zingend uit de Koran voordragen. “Het deprimeerde me maar de Heilige Geest bemoedigde me met de woorden van Efeziërs 3:20 -21 en Filippenzen 4:7.”

"Ik dacht de hele tijd aan Jezus en loofde en eerde God."Zijn celgenoten gaan Petr gebruiken als slaaf: hij moet hun kleding wassen en met blote handen de wc schoonmaken. Ook laten ze hem lang staan of zitten en slaan ze hem met een houten stok. “Ik dacht de hele tijd aan Jezus en wat Hij ervaren had, en loofde en eerde God. Ik zag Hem duidelijk voor me en ervoer de grootste vrede ooit. Tijdens de mishandelingen bad ik zelfs voor mijn familie en andere gevangenen.”Petr Jasek vertelt zijn verhaal op de volgende bijeenkomsten:Zondag 11 november, 9.30 uur
Hersteld Hervormde Gemeente Woudenberg
Frans Halslaan 21
3931 LJ Woudenberg

Zondag 11 november, 17:00 uur
PKN Rotterdam-Zuid
Hillevliet 116
3074 KD Rotterdam

Woensdag 14 november, 20:00 uur
CGK Zwolle
Thorbeckegracht 37
8011 VN Zwolle

Zaterdag 17 november, 20:00 uur
Hersteld Hervormde Gemeente Putten
Henslare 2
3882 PK Putten

Zondag 18 november 13:00 uur
NGK Rijnwaarde
Marekerk
Zandweg 126
3454 JZ Utrecht

U bent van harte uitgenodigd!

 
Terug naar overzicht
24 keer geraakt