Ex-gevangene en christen Petr Jasek in Nederland

16-10-201843 x geraakt
Onderaan het artikel staan vast enkele data waarop Petr spreekt. De dienst in Ameide vervalt helaas.

Ze noemden hem vies varken of vuile rat. Ze sloegen hem met een stok. Hij moest de wc schoonmaken met zijn blote handen. Petr Jasek, christen uit Tsjechië, zat in Sudan gevangen met IS-jihadisten als celgenoot. Ondanks de marteling en vernedering ervoer hij een diepe vrede, zoals hij nog nooit had meegemaakt.

Petr Jasek, regiomanager Afrika van Voice of the Martyrs, een zusterorganisatie van SDOK, reisde in december 2015 naar Sudan om na te gaan hoe de situatie daar voor christenen was. Vlak voor zijn vertrek wordt Petr opgepakt.

Islamitische gebedsoproep
In de eenpersoonscel waarin Petr om half twee ’s nachts terecht komt, liggen al zes mannen. “Rond half zes werd ik gewekt door de islamitische gebedsoproep. De mannen wezen me waar ik moest staan zodat zij niet naar me hoefden te kijken terwijl ze baden. Daarna vroegen ze of er nog nieuws was. Ik vertelde over de aanslag in Parijs waarbij 129 mensen omkwamen. Daarop sprongen ze op en schreeuwden minutenlang ‘Allahu Akbar!’ Ik wist meteen met wat voor soort gasten ik in de cel zat. Uit angst deelde ik geen nieuws meer.”
 
Slaaf
Petr is in de benauwde cel omringd door mannen die vijf keer per dag hardop bidden en hardop of zingend uit de Koran voordragen. “Het deprimeerde me maar de Heilige Geest bemoedigde me met de woorden van Efeziërs 3:20 -21 en Filippenzen 4:7.”

"Ik dacht de hele tijd aan Jezus en loofde en eerde God."Zijn celgenoten gaan Petr gebruiken als slaaf: hij moet hun kleding wassen en met blote handen de wc schoonmaken. Ook laten ze hem lang staan of zitten en slaan ze hem met een houten stok. “Ik dacht de hele tijd aan Jezus en wat Hij ervaren had, en loofde en eerde God. Ik zag Hem duidelijk voor me en ervoer de grootste vrede ooit. Tijdens de mishandelingen bad ik zelfs voor mijn familie en andere gevangenen.”

Petr verwerkte de gebeurtenissen in het boek 'In handen van IS'. Dit is tijdens de bijeenkomsten verkrijgbaar.

Petr Jasek vertelt zijn verhaal op de volgende bijeenkomsten:Zaterdag 16 november 20:00 uur
Singelkerk
Kerksingel 1, 2981 EH
Ridderkerk

Zondag 17 november, 09:30 uur
Hervormde Gemeente Nieuwerkerk
J.A. Beijerinkstraat 53, 2912 AA
Nieuwerkerk aan den IJssel

DE DIENST IN AMEIDE VERVALT HELAAS

Maandag 18 november 20:15 (koffie vanaf 20:00 uur)
Het Baken
Beneluxlaan 3
3446 BK Woerden

Zaterdag 23 november 20:00 uur
Jongerenbijeenkomst
Maranatha Centrum.
Poolster 2
2221 NT Katwijk

Zondag 24 november  10:30 uur
Reggestroom Gemeente Enter
Reggestraat 100
7468 EJ Enter

U bent van harte uitgenodigd!

 
Terug naar overzicht
43 keer geraakt