Evangelisatie als manier van aanbidding

06-04-2023
Het is een heftig verhaal; het verhaal van Omar uit Bangladesh. "Ik ben blij dat ik vervolging heb meegemaakt," vertelt Omar.

Evangelisatie als aanbidding


Toen Omar christen werd, ervoer hij de eerste jaren als een woestijn. Hij kende niemand die christen was en las in zijn eentje de Bijbel door. Toen Omar op een dag in Mattheus las, viel hem één vers speciaal op: ‘Ga dan heen, onderwijs al de volken, hen dopend in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest’ (Mattheus 28:19). “Ik ontdekte dat het delen van het Evangelie een belangrijke manier van aanbidding is,” vertelt Omar.

Toen zijn islamitische vader erachter kwam dat Omar christen was, verstootte die hem en Omar ging bij een vriend wonen. Maar ook daar hield hij zich niet stil. “Ik ontdekte dat ik mijn werk met getuigen kon combineren.” Omar werkte als schoonmaker van bussen en als helper van passagiers. Tijdens zijn werk getuigde hij van Jezus en enkele passagiers kwamen tot geloof!

Omar deelt het EvangelieOmar deelt het Evangelie


Hoeveel krijg je betaalt?


In 2014 kwam er een vreemde naar Omar toe die wilde weten waar hij het over had. Omar nodigde hem uit voor bijbelstudie en liet aan de hand van de Bijbel en de Koran zien hoe beide boeken Jezus verschillend beschrijven en vertelde dat hijzelf zijn vertrouwen in Jezus stelde. De man werd zó boos dat hij – tot Omars verbazing - de Koran uit Omar’s hand trok en deze in tweeën scheurde. De volgende dag werd Omar opgepakt.

Geblinddoekt werd Omar geslagen. Waarom verspreid je het christelijk geloof?, werd er gevraagd. “Hoeveel krijg je betaald?” “Ik ben een zondaar en ik heb een Redder nodig,” was Omars simpele antwoord.

Gemarteld en veroordeeld


Vier dagen lang werd Omar gemarteld. “Ze bonden mijn voeten en handen bijeen en hingen mij daaraan op. Ik was zo bang toen ik ronddraaide.” Als Omar niet bewusteloos was, bad hij tot God. “Ik ervaarde vrede en was blij dat ik iets van de pijn kon voelen van de pijn die Jezus voelde toen Hij voor mij leed.” Omar werd na de martelingen juridisch veroordeeld en naar de gevangenis gebracht. Daar zat hij tot eind 2015 vast.

Omar en zijn familieOmar en zijn familie


Blij met vervolging


“Tijdens mijn gevangenschap en erna herinnerde ik mij wat ik in de Bijbel had gelezen over vervolging. Net als de apostelen zullen ook wij gemarteld worden en vervolgd,” vertelt Omar. Na een herstelperiode begon Omar bijbelles te volgen bij een college en werd hij voorganger. Nu is hij leider van 13 huiskerken, daarnaast geeft hij bijbels onderwijs en geeft hij begeleiding aan vervolgde christenen bij een ‘safehouse’ die door een zusterorganisatie van SDOK wordt gesteund.

“Ik ben blij met de vervolging die ik mee heb gemaakt,” vertelt Omar. “Dit heeft mijn geloof versterkt. Misschien was ik teruggekeerd naar de islam als ik geen vervolging had gezien.”

Omar loopt door de rijstveldenOmar loopt door de rijstvelden
Medewerker aan het woord:
Om over na te denken:

Omar noemt evangeliseren een manier van aanbidding. Hoe is dat voor jou?

- Marijke
Terug naar overzicht