Een bijzonder bijbelsmokkelverhaal

15-05-2018
Soms stippel je de route helemaal uit. Vertrouwend ga je op weg, tot dingen in de soep lopen… Net als bij deze bijbelsmokkelaars.

Met driehonderd Bijbels in hun koffers komen vier smokkelaars in China aan. De eerste passeert de douane zonder problemen. De tweede en derde ook. De vierde niet: een Chinese beambte ontdekt honderd verboden boeken. De reiziger mag het land in, de koffer met Bijbels niet.

Wachten


De smokkelaars installeren zich in een hotel. Ergens die week zullen alle overgebleven Bijbels opgehaald worden door een lid van de plaatselijke ondergrondse kerk. Wie dat is weten ze niet. Wachten is de enige optie. En dat duurt een tijd, want de ene na de andere dag verstrijkt zonder dat er iets gebeurt. Niemand meldt zich voor de kostbare voorraad. Ook op de laatste dag voor hun vertrek gebeurt er niets…

Postzegel


Het toeval wil dat iemand van de smokkelaars een postzegel nodig heeft. In de eerste winkel vangt hij bot, maar de winkelier wil hem graag begeleiden naar de juiste winkel. Hij sluit zijn eigen toko en samen met de smokkelaar reist hij door de stad.

Als de postzegel is gevonden, wil de smokkelaar de winkelier voor ze afscheid nemen de boodschap van het Evangelie vertellen. “Ik ken Jezus ook!” is het verrassende antwoord. “En de kerk die jullie zoeken komt samen in mijn winkelpand. Vanavond!” Die avond worden tweehonderd Bijbels uitgedeeld aan dolgelukkige gelovigen.

Chinese christenen zijn blij met een eigen BijbelChinese christenen zijn blij met een eigen Bijbel


“En de kerk die jullie zoeken komt samen in mijn winkelpand."


'Jij daar!'


Vroeg op de volgende dag gaan de vier christenen op reis. Dankbaar voor de bijzondere wending. Maar, er wacht nóg een verrassing. Op het vliegveld worden ze aangesproken door de beambte die de Bijbels in beslag heeft genomen. “Jij daar. Deze Bijbels zijn van jou. Neem ze maar weer mee naar huis.”

Anders dan de beambte denkt, zijn de smokkelaars niet op de terugreis naar huis. Ze reizen door naar een andere stad in China, mét een koffer Bijbels. Daar ontmoeten ze een vrouw die gevangen heeft gezeten vanwege haar geloof. Na haar vrijlating geeft ze bijbelstudies aan Chinese vrouwen. Je raadt het al: ze heeft ernstig gebeden om een grote voorraad Bijbels. Ze krijgt er honderd.

Eén van de smokkelaars zegt hierover: “Als de Bijbels op de luchthaven niet waren ontdekt, dan hadden we ze zeker al uitgedeeld voor we deze vrouw hadden ontmoet. God kende echter de nood en zorgde voor een veilige opslagplaats.”

Als dingen misgaan...


Ik weet niet hoe het bij jou is. Ik houd er niet van als dingen in de soep lopen. Zeker niet als ik er zorgvuldig over heb nagedacht en het plan (in mijn ogen) niet beter kan…

Het verhaal van deze bijbelsmokkelaars laat zien hoe God dingen expres laat ‘misgaan’ om grotere dingen te bereiken. Dus, gaan dingen niet zoals gepland of gehoopt? Wees dan niet bang. De Heere God is niet in slaap gevallen. Integendeel. Hij is actiever dan ooit….
Stuur mij verhalen via de e-mail
Terug naar overzicht