ds. Paul Visser vlogt in India

03-12-2019
ds. Paul Visser ontmoette samen met SDOK christenen in India
Ds. Paul Visser reisde met SDOK naar India, een land waar vervolging de afgelopen jaren flink is toegenomen. In vier korte vlogs neemt hij je mee op reis.

VLOG #1 | VooruitblikIn deze eerste video blikt hij vooruit op de reis: "Ik ga op zoek naar het verschil: wat maakt vervolgde christenen anders dan….?, wat kan ik meebrengen naar Nederland? Ik heb zomaar het idee dat ik meer ga ontvangen dan ik uitdeel.

https://www.youtube.com/watch?v=nK-lcLA9DWA&feature=youtu.be


VLOG #2 | Geen garantiesIn deze korte video vertelt ds. Paul Visser over garanties, een vreemde belofte en een ontmoeting met twee weduwen.

Als je Christus volgt, zijn er geen garanties. Geen garanties op geluk, zegen of welvaart. Ons geloof garandeert niets. Er is wél een belofte. Namelijk dat mensen je zullen haten zoals Christus gehaat is. Zeg nou eerlijk, dat is geen belofte waar je op zit te wachten…

Ik kom de uitwerking van deze belofte hier in India wel tegen. Christenen worden vervolgd, mishandeld en soms zelfs gedood vanwege hun geloof. God doet blijkbaar zoals gezegd. Er gebeurt hier niets vreemds.

Ik sta versteld. Versteld en verbaasd tegelijk


Als je Christus volgt, zijn er geen garanties. Gelukkig is er een hele reeks aan beloften. Wat dacht je van 'Ik ben met je, alle dagen' en 'Ik ben er bij in het water en het vuur'?

Ook de uitwerking van deze beloften zien we hier, vlak voor onze ogen. Ik denk aan een jonge weduwe van tweeëntwintig jaar. Haar man werd vanwege het verkondigen van het Evangelie vermoord voor de ogen van zijn vrouw. Zij blijft achter met een jong kind. De vrouw vertelde dat ze sinds de gebeurtenis amper kan slapen. Iedere keer als ze haar ogen sluit, ziet ze alles weer gebeuren. Ze zei ook: "Ik heb aan God gevraagd:  'Wilt U mijn man zijn? Wilt U de vader van mijn kind zijn?'" En weet je? Deze jonge vrouw vertelde dat, sinds de moord op haar man, God al haar gebeden heeft verhoord.

Ik sta versteld. Versteld en verbaasd tegelijk. Over zoveel verdriet én over zo'n trouwe God!

https://www.youtube.com/watch?v=XFBU9ovDAp0&feature=youtu.be

VLOG #3 | Een eerIn de derde korte video vertelt Paul Visser over een aanval op een hele gemeente en hun opvallende reactie daarop:

We hebben de afgelopen dagen veel ontmoetingen gehad met predikanten en hun echtgenoten. En wat mij opvalt is dat ze lijden als onderdeel zien van het leven. Het hoort er gewoon bij. En dat is precies wat Jezus heeft gezegd.

Eigenlijk zo bijbels als wat…


Maar gek eigenlijk, dat het volgen van Jezus vervolging oproept. Gek dat het goede zoveel weerzin en weerstand oproept. Dit is niet menselijk meer, er zit een kwade kracht onder. Daar zit de hel achter. Dat voel je en merk je hier ook…

Dat zien deze christenen ook. Ze bieden geen weerstand. Nee, ze zien het zelfs als een eer om te lijden. Zo ook een gemeente die werd mishandeld tijdens een samenkomst. Het eerste wat ze deden, is God de eer toebrengen en Hem danken. Eigenlijk zo bijbels als wat…

https://www.youtube.com/watch?v=xfuoPuPbnH8&feature=youtu.be

VLOG #4 | Een tip uit IndiaPaul Visser vertelt in deze laatste korte video over evangeliseren in India. Het is niet een 'handigheidje', maar het werkt wel.

Als het over evangelisatie gaat, dan hebben we veel vragen. Hoe moet je dat doen? Wat is wijsheid? Ik was verrast hoe men het hier in India aanpakt. Ze doen het anders.

Het is min of meer verboden om hier te evangeliseren. In ieder geval is het erg ingewikkeld. Voor je het weet, word je bruut mishandeld of aangeklaagd. Maar wat christenen hier dus veel doen, is mensen actief uitnodigen voor kerkdiensten en vieringen. En als mensen komen, worden ze hartelijk welkom geheten en er echt bij betrokken.  

Een woord viel me daarbij op: slowly. Het gaat langzaam. Zoals ze hier zeggen: van 'belonging' naar 'believing'. Van erbij horen naar gaan geloven. En dat is niet zomaar een handigheidje, het is een kwestie van geloof. Een van de evangelisten verwoordde het zo: "God moves when there is faith."

https://www.youtube.com/watch?v=1aHUGT9NaUA&feature=youtu.be

Terug naar overzicht