Drie woorden met veel impact

26-05-2021

"Is er iemand christen?"


De militaire officier voor de klas kijkt afwachtend rond.

Sesuna zit in het laatste jaar van de middelbare school en volgt verplicht militaire training, zoals alle Eritrese jongeren. In een afgelegen trainingskamp op de grens bij Soedan, leven zij soms jarenlang in slechte, mensonterende omstandigheden.

Gespannen gaat haar blik door het klaslokaal naar een paar andere leerlingen die, net als zij, ook stiekem naar de kerk gaan.

Ze weet welke vreselijke gevolgen haar te wachten staan als ze eerlijk antwoord geeft. Met klamme handen leunt ze op haar tafeltje en staat op van haar stoel. Het is kleine lichamelijke beweging, maar de impact ervan is enorm.

Sesuna zegt: "Ik ben christen. Ik heb een Bijbel."

Twee zinnen die haar leven compleet veranderen.

Sesuna kiest voor Jezus: "Ik ben christen. Ik heb een Bijbel."Sesuna kiest voor Jezus: "Ik ben christen. Ik heb een Bijbel."


Nadat Sesuna deze woorden heeft uitgesproken, komt ze in de vrouwengevangenis terecht. Hier deelt zij een kleine cel met vijftien andere vrouwen. ’s Nachts is het er ijskoud, overdag bloedheet.

Eén keer per dag, om zes uur ’s middags, mogen de vrouwen naar het toilet. Omdat de bewakers zich dan vaak misdragen, besluit Sesuna niet meer te eten en drinken.

Ze wordt steeds zwakker. Daarbij wordt ze continu onder druk gezet door officieren. 'Geloof je in Jezus?' Ze hoeft het maar te ontkennen en ze is vrij. Maar dat doet ze niet.

Door een vervelend ongeluk, breekt Sesuna haar rug. Ze komt in het ziekenhuis, wat later haar bevrijding zal betekenen. Ze weet te vluchten naar Ethiopië.

Ze hoeft het maar te ontkennen en ze is vrij.


Ook hier heeft ze het zwaar. Later zegt ze over deze periode: "Ik kan het nu zien als voorbereiding op mijn bediening in Gods Koninkrijk."

Inmiddels is Sesuna aangesterkt. Zij zit op een Bijbelschool die door een zusterorganisatie van SDOK wordt ondersteund. Ook geeft ze bijbelles aan jonge kinderen. Hier leert zij de volgende generatie hoe belangrijk het is om te leven met Jezus.

Sesuna heeft geleerd om, als álles wegvalt, alleen op Jezus te vertrouwen. Hij is genoeg voor haar. Ze toont moed en houdt vol, ook als het moeilijk wordt.

Haar verhaal motiveert om actief naast moedige christenen als Sesuna te staan.

Voor €43 kunnen we drie maanden steun geven aan een Eritrese gevangene. Doe mee!


Ik geef voor Eritrese gevangenen
Of steun hen met een ander bedrag


Terug naar overzicht